SSNB in de gemeente Roosendaal

16 september 2024

SSNB Team NB gemeente Roosendaal is al jaren bezig om het sport en beweeggedrag van haar inwoners  te stimuleren. Al sinds 2012 heeft de gemeente een mooie en sterke samenwerking met SSNB. Samen proberen zij, door de inzet van buurtsportcoaches, inwoners elke dag weer in beweging te krijgen en zo vitaler te krijgen en behouden.

De uitvoerende kracht in Roosendaal

Buurtsportcoaches zijn de coördinerende en verbindende kracht binnen een gemeente. De buurtsportcoach is uitvoerend actief en levert een positieve bijdrage aan de sportparticipatie, sociale cohesie, gezondheid en onderwijs binnen de gemeente. Jerome de Clercq, coordinator van het team buurtsportcoaches van SSNB Roosendaal, is van mening dat de kracht van een buurtsportcoach zit in het verbanden leggen. “Omdat onze buurtsportcoaches continue lokaal actief zijn binnen scholen, wijkhuizen, sportverenigingen of zorginstellingen kunnen er zo makkelijk en snel verbanden gelegd worden met andere maatschappelijke partners. Inmiddels zijn wij met een jong en dynamisch team van 21 buurtsportcoaches elke dag bezig om onze inwoners fit te krijgen en te houden.”

De paraplu: RSD-FIT!

RSD FIT! is dé verbinder tussen partners, bedrijven, organisaties én alle inwoners. RSD FIT! gelooft dat een actieve levensstijl een positief effect heeft op de kwaliteit van leven. Vitaliteit kan voor iedereen leuk en toegankelijk zijn in samenwerking met partners.

RSD FIT! bestaat al sinds 2019 en is een initiatief van 100+ organisaties en instanties. Samen zetten wij ons in voor gezonde Roosendalers. De kracht van RSD FIT! zijn alle enthousiaste, sportieve én gezonde partners uit diverse invalshoeken. Het team van Buurtsportcoaches in Roosendaal acteert onder de paraplu van RSD-FIT en probeert met alle werkzaamheden deze visie uit te dragen.

Buurtsportcoach School

In 2016 is er gestart met een pilot waarbij de buurtsportcoach bewegingsonderwijs verzorgd op de basisschool. De buurtsportcoach school werd in het leven geroepen. Dankzij een goede samenwerking van SSNB, gemeente Roosendaal en scholenorganisaties OBO en KPO staan er in 2024 op maar liefst 22 basisscholen buurtsportcoaches school. De buurtsportcoach school heeft de gymopleiding genoten en zorgt ervoor dat de Roosendaalse jeugd vanaf jongs af aan al kwalitatief goede lessen bewegingsonderwijsonderwijs krijgt. Tessa Looyschelder (Buurtsportcoach School): “Kinderen die een specifieke beweegvraag hebben of wat extra aandacht nodig hebben kunnen wij direct helpen. Op die manier ontzorgen wij de docenten op school en kan het kind direct geholpen worden.” Denk hierbij bijvoorbeeld aan motorische vraagstukken of kinderen met overgewicht.

Buurtsportcoach Wijk

In alle wijken in Roosendaal is een Buurtsportcoach Wijk aanwezig. De buurtsportcoach wijk probeert de drempel tot bewegen en gezondheid weg te nemen bij inwoners. Dit doet hij of zij op verschillende manieren. 1 daarvan is het opzetten van een beweegpunt. Een punt waar inwoners vrijblijvend naar toe kunnen komen om samen te bewegen en of het gesprek aan te gaan met de buurtsportcoach om te kijken wat de specifieke beweegvraag is. Daarnaast probeert het met sportstimuleringsprojecten zoals Sjors Sportief en Creatief om de inwoners richting bestaand verenigingsaanbod te krijgen. Ook worden er diverse toernooien en beweegactiviteiten georganiseerd op de pleintjes in de wijken.

De Buurtsportcoach Wijk biedt activiteiten aan voor jong en oud om op die manier andere thema’s te tackelen zoals eenzaamheid bij de Stamtafels Roosendaal of het verbeteren van de sociale cohesie. Reinald Boeren is al jaren werkzaam in Roosendaal en geeft aan dat het bewegen echt een middel is om de inwoners te leren kennen. Het bakje koffie en een goed gesprek zijn net zo belangrijk!

Buurtsportcoach inclusief sport en bewegen

Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om te bewegen. Daarom is het werk van de Buurtsportcoaches inclusie erg belangrijk. Deze gaat met de specifieke hulpvraag aan de slag om te kijken naar wat er wél mogelijk is. Welke aanpassingen moeten er bijvoorbeeld gedaan worden bij een vereniging om ervoor te zorgen dat deze persoon daar wel kan bewegen en sporten? Door bijvoorbeeld een Uniek Sporten dag op te zetten met de regio, is er op bijna alle specifieke hulpvragen wel een antwoord te vinden in de regio. De samenwerking met omliggende gemeentes daarin is ontzettend belangrijk en waardevol. Maxime Smits, Buurtsportcoach Inclusie, vult daarbij aan dat er niet alleen gekeken wordt naar fysieke drempels, maar denk ook aan financiële drempels die mensen ervaren. Zo zijn de buurtsportcoaches intermediair van diverse fondsen in gemeente Roosendaal en kan er ook bij dit soort drempels snel geschakeld worden.

Buurtsportcoach Vitale sport en beweegaanbieders

SSNB Team NB Roosendaal heeft als doel om inwoners van jong tot oud in beweging te krijgen en te houden. Veel inwoners zijn lid van een van de sportverenigingen in Roosendaal en uit onderzoek blijkt dat mensen hier dan ook lang actief blijven. Tóch zien we dat veel verenigingen het lastig hebben om voldoende vrijwilligers te vinden en het aanbod af te stemmen op de wensen van de leden. De buurtsportcoach Vitale sport en beweegaanbieders helpt mee om na te denken over de toekomstbestendigheid van de Roosendaalse verenigingen. Denk daarbij aan een sociaal veilig sportklimaat: opstellen van gedragscodes, VOG, vertrouwenspersonen etc. Hoe ga je om met ledenwerving en behoud? Stéphan Kuijpers is regisseur vitale sport en beweegaanbieders en is zelf al jaren actief lid van HV Heerle. Hij weet hierdoor als geen ander het belang te benoemen van een goede, gezonde en gezellige vereniging en zet zich daarom graag in om Roosendaalse verenigingen te helpen.

Buurtsportcoach Valpreventie

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Een valongeval heeft bijvoorbeeld veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.

Om die redenen heeft SSNB Roosendaal, in samenwerking met Gemeente Roosendaal en lokale fysiopraktijken, de Valpreventietrajecten ontwikkelt. Deze interventies worden in verschillende wijken in Roosendaal aangeboden. De interventie is bedoeld om het valrisico te verminderen en deelnemers bewust te maken van het nut en belang van sporten en bewegen. Daarnaast helpen we de deelnemers om ook na het traject te blijven sporten en bewegen. Femke Raats is de kartrekker van de valpreventietrajecten in Roosendaal. “De eerste trajecten waren een succes en nu is het zaak om in alle wijken/dorpen in Roosendaal de trajecten aan te bieden. Daarbij brengen we de trajecten naar de inwoners toe door deze in de wijkhuizen aan te bieden”, aldus Femke Raats (Regisseur Valpreventie).

Buurtsportcoach JOGG

Roosendaal is een JOGG gemeente. JOGG staat voor Jongeren op gezond gewicht. Overgewicht/obesitas is bij de jeugd een veelvoorkomend probleem. Lisanne Maas, JOGG – regisseur, is kartrekker van deze beweging in Roosendaal. Lisanne: “Met het diverse aanbod van alle buurtsportcoaches proberen we de kinderen aan het bewegen te krijgen, maar hier stopt het niet voor ons. We willen ook een stukje bewustwording op het gebied van gezondheid creëren bij de kinderen. Diverse initiatieven zoals de water en fruitcampagne dragen hier aan bij. Laatst is de campagne: Trommel zonder Rommel gelanceerd. Daarbij proberen we de gezonde keuze de normale keuze te maken.”

SSLR

Het Sport Studenten Loket Roosendaal ondersteunt instellingen en bedrijven in de gemeente Roosendaal op het gebied van sport, bewegen en gezondheid door de inzet van enthousiaste en leergierige sportstudenten van de onderwijsinstellingen CIOS (afdeling: praktijkleren Roosendaal) en Fontys (afdeling: partnership Roosendaal). Het Sport Studenten Loket Roosendaal is een initiatief van Gemeente Roosendaal, Fontys Sporthogeschool en CIOS Zuidwest met als uitvoerende partner SSNB. Buurtsportcoaches Maxime Smits en Sofie Vrieswijk zitten achter dit loket en proberen enerzijds instanties te ondersteunen en anderzijds voor studenten betekenisvolle leeropdrachten in de praktijk weg te zetten. Sofie spreekt van een leuke dynamiek: “je helpt de student met zijn of haar leerproces en je helpt instanties met hun hulpvraag. Een win-win situatie.”