Duurzaamheid

Heeft jouw sportvereniging ambities om te verduurzamen? SSNB ondersteunt verenigingen op weg naar een duurzame sportaccommodatie. Wij hebben namelijk de adviseurs, ervaring en expertise in huis om jouw sportvereniging hierbij volledig te ontzorgen. Door te investeren in een duurzame sportomgeving maken wij samen jouw vereniging fit-for-the-future!

Samen naar een duurzame sportaccommodatie

SSNB krijgt subsidie vanuit de Provincie, omdat wij de belangrijkste uitvoeringspartner in Noord-Brabant zijn. Hierom kunnen wij onze diensten geheel kosteloos aan verenigingen aanbieden. Binnen het begeleidingstraject doorlopen we met elke vereniging een stappenplan, om zo het traject op de specifieke kenmerken van jouw sportvereniging aan te laten sluiten:

Stappenplan begeleidingstraject naar duurzame sportaccommodaties

Tijdens het verduurzamingstraject van SSNB focussen we ons samen met jouw vereniging op een of meerdere thema’s om te verduurzamen. Deze thema’s zijn CO2-reductie, circulariteit, klimaatadaptatie en milieuvriendelijk veldbeheer. Per vereniging wordt een persoonlijk plan gemaakt gebaseerd op de lokale duurzaamheidsambities van en mogelijkheden binnen een vereniging.

Financiering

Tijdens het verduurzamingstraject kijkt SSNB samen met de sportvereniging naar de financieringsmogelijkheden om daarmee een sluitende business case te maken. Hierbij worden landelijke en lokale subsidies in kaart gebracht, zoals de BOSA subsidie of de SDE++ subsidie . Daarnaast worden ook de opties voor andere financieringsmogelijkheden in kaart gebracht zoals gunstige leningen, crowdfunding of een lokale energiesponsor.

SSNB is op de hoogte van de rol van de gemeente bij het verduurzamen van sportaccommodatie en vindt het uit ervaring belangrijk om de gemeente te betrekken bij het verduurzamingsproces. Dit zorgt ervoor dat verduurzaming lokaal geborgd blijft en voor een versnelt proces met korte lijnen.

Duurzaamheidsatlas

Binnen de sportsector is verduurzaming van de sport(accommodaties) een steeds belangrijker thema; de sportsector moet vergroenen om de sport toekomstbestending en betaalbaar te houden. Maar hoe kun je als sportaccommodatie verduurzamen? Hiervoor kun je de Duurzaamheidsatlas raadplegen. De Duurzaamheidsatlas biedt verenigingsbestuurders namelijk een mooi overzicht van duurzaamheidsinitiatieven. In hun regio en zelfs in het hele land. Deze atlas inspireert sportverenigingen met verhalen over de initiatieven op andere sportverenigingen.

Raadpleeg de Duurzaamheidsatlas