Parkinson boksen bij Boksschool Holzken

Boksschool Holzken uit Eindhoven is een veelzijdige boxing gym. Zij trainen niet alleen wedstrijdboksers, maar zijn een gym waar iedereen welkom is en aan de slag kan met boksen. Zo ook de doelgroep Parkinson. Vanaf het moment dat je bij deze boksles voor mensen met Parkinson binnen komt lopen, word je enthousiast!

Boksschool Holzken vindt het belangrijk om meer te doen dan alleen het boksen en het trainen voor wedstrijden. Zo hebben zij ook wel eens scholen op bezoek en hebben ze met de gemeente Eindhoven samengewerkt binnen een project voor jongeren. Maar sinds een paar jaar verzorgen zij ook het Parkinson boksen.

Fanatiek sporter John, kwam enkele jaren geleden bij Paul Holzken met de vraag of zij niet iets wilde doen met Parkinson boksen. Na deze vraag is Paul gaan onderzoeken wat dit was en hoe hij hiermee aan de slag zou kunnen gaan. En heeft hij een training gevolgd zodat hij gecertifieerd Parkinson-boksen trainer is. Inmiddels is er twee keer per week een Parkinson boksen training waar ongeveer 15 sporters actief zijn. Paul is erg dankbaar dat hij met boksen iets kan bijdragen aan het vertragen van de ziekte.

Boksen en Parkinson is wellicht niet de eerste combinatie waar je aan denkt. Maar er is inmiddels veel bewijs dat boksen een positieve invloed heeft op het ziekteverloop. Daarnaast is het Parkinson boksen niet hetzelfde als de reguliere boks trainingen. “De trainingen zijn niet alleen op boksen gericht, maar juist gericht op de deelnemers. Het is dan ook belangrijk dat we ze goed leren kennen. Daarom drinken we voor en na de training samen een lekker bakje koffie en praten we over van alles.”

In de trainingen worden boks technieken gecombineerd met cognitieve elementen. Dus bijvoorbeeld het stoten en het lopen tegelijk: met links voor lopen en met rechts stoten. Dit kan ook nog aangevuld worden met hoofdrekenen. Bijvoorbeeld bij iedere pas een stap in de tafel van 3 opnoemen. “Vaak zijn we bezig met een combinatie van hoofdrekenen en hand-en-been coördinatie. En wanneer we 1-op-1 stoten oefenen, dan moeten alle stoten benoemd worden.”

Voor een trainer is het goed om je deelnemers te kennen, zodat je daar de les op kunt aanpassen. En daarnaast raad Paul aan om een training te doen omtrent sporten met Parkinson. “Daar leer je veel over Parkinson en ‘foefjes’ die je tijdens je training kunt toepassen”. Het is vooral belangrijk om goed contact te hebben met je sporters zodat zij zich veilig voelen en durven aan te geven wat wel en niet gaat en wat goed voor ze is.

Parkinson boksen bij boksschool Holzken is inmiddels niet meer weg te denken. Het is een hechte groep waarbij het sociale contact ook erg belangrijk is. Als er een week geen training is, dan wordt het echt gemist. Wil jij dit ook een keer uitproberen? Dan kun je vrijblijvend een keer een proefles nemen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met info@BoxingGymHolzken.nl of 06 22 41 68 90