In gesprek met... | MOVE Vught: Buurtsportcoaches Bart van de Water & Mike Wiersema

15 juni 2023

Al tien jaar lang is MOVE Vught een welbekend begrip in de gemeente Vught en omstreken. Mike Wiersema en Bart van de Water, buurtsportcoaches bij MOVE, zetten zich als echte Vughtenaren iedere dag weer in om de inwoners te laten genieten van sport en bewegen. Wij gaan met ze in gesprek over impact maken, successen vieren en bovenal trots. “Voor mij is dit de mooiste baan ter wereld”, aldus Bart.

Bijna tien jaar geleden ontstond in de gemeente Vught de wens om een team van buurtsportcoaches te realiseren zodat het sport- en beweegaanbod voor de inwoners nog meer zou kunnen groeien. Mike Wiersema (rechts), destijds actief als trainer en coördinator bij de lokale turnvereniging Prins Hendrik, werd gevraagd om met zijn ervaring in de Vughtse sportwereld deze wens mee vorm te geven. Dit leidde tot de oprichting van MOVE Vught. Zijn collega Bart van de Water (links) is vier jaar geleden via een heel andere weg bij MOVE Vught terechtgekomen. “Ik heb bestuurskunde gestudeerd, maar door mijn sportervaring en -liefde werd mijn interesse in de functie van buurtsportcoach al snel gewekt”, vertelt Bart. “Zo kwam ik bij MOVE terecht.”

Inspireren

Als buurtsportcoaches bij MOVE Vught zetten de twee sportievelingen zich dagelijks in om inwoners van jong tot oud te voorzien van passend sport- en beweegaanbod. “Het is ons doel om sport en bewegen in het leven te verwerven van mensen voor wie dit niet vanzelfsprekend is.” Om dit doel te realiseren, organiseert MOVE Vught met haar team van vijf buurtsportcoaches regelmatig verschillende sportevenementen, zoals de Special Sport Dag en het Vughts Voetbal Toernooi. Waar de basisschoolleerling in de vroegere jaren centraal stond, is de doelgroep inmiddels uitgebreid naar mensen van alle leeftijden en vooral ook de groep voor wie sporten niet vanzelfsprekend is. “Wij willen mensen inspireren, motiveren en helpen om te doen wat ze graag zouden willen doen.”

Studenten

Om de wekelijkse activiteiten en de sportevenementen in goede banen te leiden, lopen bij MOVE Vught veel stagiairs rond. “In het begin zijn we gestart met het inzetten van studenten om de eenvoudige reden dat wij maar met drie buurtsportcoaches waren”, begint Mike. “Omdat wij het werk op al die bassischolen niet alleen konden uitvoeren, werd het interessant om met stagiairs te gaan werken.” Door de komst van Bart kwam er vervolgens ruimte om te gaan investeren in een goede gedachtegang achter de inzet van de vele stagiairs. “Wij zijn van mening dat wanneer je studenten goed inzet, je zoveel meer impact kan maken in de gemeente. Het mooie is dat het plan dat we hebben bedacht in grote lijnen ook écht is uitgekomen.”

Maar wat is het geheime ingrediënt voor al dat succes dan? Binnen de organisatie bestaan er als het ware drie lagen. Laag één is de uitvoerende laag, die bestaat uit studenten die in de gymzaal of op het sportveld de activiteiten organiseren om mensen aan het sporten te krijgen. Daarboven zit de coördinerende laag waarbij studenten Mike en Bart helpen bij het aansturen van studenten en ook beleidstechnische taken uitvoeren. De studenten begeleiden elkaar ongeacht opleidingsniveau en leerjaar, maar als stagebegeleiders vertegenwoordigen Mike en Bart zelf de laatste en derde laag. “Deze laag noemen wij ook wel de managerslaag, zodat wij op een verjaardag toch mooi kunnen vertellen dat wij ergens manager van zijn!”, lacht Bart.

Wij willen mensen inspireren, motiveren en helpen om te doen wat ze graag zouden willen doen.

Mike Wiersema, MOVE Vught

Ontwikkeling

Door de vrijheid en het vertrouwen dat studenten binnen MOVE Vught krijgen, fungeert de organisatie als uitstekende leerschool op weg naar de toekomst. De dagen zijn ingedeeld in twee dagdelen met ieder een andere invulling waarbij ook de doelgroepen steeds afwisselen. Naast het vaststaande programma krijgen studenten ook de mogelijkheid om zelf activiteiten te organiseren. “Bij iedere student kijken we op welke manier we deze persoon nog meer kunnen laten groeien. Zo hebben we een groepje studenten dat walking football organiseert geprikkeld met de uitdaging om een toernooi te gaan organiseren. Op deze manier kunnen studenten verschillende competenties ontwikkelen.”

Deze aanpak levert uiteindelijk een win-winsituatie op: studenten leren waar hun interesses en kwaliteiten liggen én een grote groep Vughtenaren kan (begeleid) sporten en bewegen. “Wij hebben gemerkt dat wij met de doelgroep moeten praten om ze aan het sporten te krijgen. De studenten dienen hierin voor ons als een soort paard van Troje om nog meer mensen en organisaties kennis met ons te laten maken. Zo ligt voor ons én voor de ondersteunende organisaties van de doelgroepen de drempel lager om aan de bel te trekken.”

Het levert een trots gevoel op bij de heren, die zien dat ze door middel van deze gedachtegang in kwantiteit én kwaliteit impact kunnen maken in hun gemeente. Waar de studenten zich ontwikkelen en doelgroepen op sportief vlak vooruitgang boeken, doet MOVE Vught dat als organisatie even goed. “In de tien jaar dat ik nu hier werk, zijn er op veel vlakken flinke stappen gezet”, aldus Mike. “Naast de uitbreiding van de doelgroepen en inzet van stagiairs, zijn we sport ook meer gaan inzetten als middel in plaats van als doel alleen. Dit houdt in dat we mensen met behulp van sport buiten de deur willen krijgen waarbij het sociale aspect de kern is.”

Door de vele evenementen die de organisatie door de jaren heen heeft georganiseerd, klinkt de naam MOVE Vught bij veel Vughtenaren inmiddels bekend in de oren. Toch heeft het team zich in haar vroege jaren erg moeten bewijzen om dit uiteindelijk te verwezenlijken. Niet veel mensen wisten in het begin namelijk wie MOVE Vught was en wat de organisatie precies deed. Door de vele doelgroepen en partners is het netwerk inmiddels flink gegroeid, wat de mooie ontwikkeling van MOVE Vught goed schetst.

Jubileum MOVE Vught

Een decennium MOVE Vught, dat is een heuse mijlpaal te noemen. Om dit succes te vieren, heeft begin juni dan ook de jubileumweek plaatsgevonden waar het tienjarig bestaan uitgebreid werd gevierd. De week werd afgetrapt met een sportquiz waarvan de opbrengst werd gedoneerd aan de Maarten van der Weijden Foundation. De Nederlandse olympisch zwemkampioen overwon leukemie, waarna hij nog een olympische medaille binnensleepte. Met zijn foundation haalt hij nu geld op om onderzoek te doen naar kanker. Mike: “Het is uniek dat hij zulke extreme inspanningen, zoals het zwemmen van de Elfstedentocht, levert om anderen te kunnen helpen. Dat inspireert ons enorm.” Om nog meer mensen te kunnen inspireren in zijn woonplaats Vught, gaf Maarten van der Weijden ook een lezing over zijn levensverhaal. De feestweek werd hiernaast gevuld met activiteiten voor alle doelgroepen en een eigen podcastuitzending waarin verschillende gasten spraken over interessante onderwerpen. Het jubileum werd uiteindelijk afgesloten met een reünie voor alle stagiairs van de afgelopen tien jaar.

Het jubileum, het succes van de stagiairs en de groei van niets naar iets: het zijn allemaal redenen voor een trots en voldaan gevoel bij Mike en Bart. In de toekomst zullen de heren met hun team nog tal van mooie evenementen organiseren, mensen van jong tot oud aan het sporten helpen en studenten tot ware professionals opleiden. Toch heeft Bart nog één grote droom: “Het zou mij heel mooi lijken als wij hier in Vught bij een sportvereniging alle doelgroepen samen kunnen laten komen. Dat wij niet eens meer een Special Sport Dag hoeven te organiseren, omdat Uniek Sporten geen losstaand iets meer is. Ik hoop dat dit ooit zou kunnen gebeuren.”