Inclusief sporten en bewegen
Om bij te dragen aan de doelstelling van passend, inclusief sport-, cultuur en vrijetijdsaanbod voor iedere Brabander, is SSNB door de provincie Noord-Brabant gevraagd om via een (verkennend) onderzoek in kaart te brengen wat er speelt op het gebied van inclusief sporten en bewegen in Nederland en meer specifiek in Brabant. In dit onderzoek hebben we gebruik gemaakt van deskresearch en interviews. De resultaten zijn verwerkt in een rapport wat momenteel ter bespreking bij de provincie ligt.
Eén van de gemeenten waarmee we spraken voor het onderzoek was de gemeente Asten. Toen we hoorden over een thema avond Discriminatie en Inclusie, wilden we daar graag meer van weten. En dus organiseerden we een afspraak met wethouder Janine Spoor, Gijs de Jong, commissielid burgers namens Samen voor Asten en Soekena Sabbar, commissielid namens CDA Asten-Heusden-Ommel.
Wat hebben discriminatie en Inclusie met elkaar te maken?
Het overlijden van George Floyd op maandag 25 mei 2020 maakte ook in de gemeente Asten iets los. En zette aan tot nadenken en actie. Natuurlijk niet alleen vanwege dit voorbeeld van mishandeling, ook omdat discriminatie een belangrijk thema is in het maatschappelijk debat. Niet dat discriminatie een duidelijk zichtbaar probleem is in Asten, maar deze gebeurtenis riep wel de vraag op: ‘Hoe inclusief zijn we nu eigenlijk in Asten?’
Op initiatief van de raadscommissie Burgers is in april 2020 een werkgroep aan de slag gegaan om een thema-avond voor de raad te organiseren over Discriminatie en Inclusie. Een enquête onder de inwoners voorafgaand aan de thema avond, moest duidelijk maken in hoeverre dit onderwerp bij de inwoners leeft en een spiegel voorhouden. Want je kunt wel denken dat iedereen voldoende mogelijkheden heeft om mee te praten en mee te doen in de lokale samenleving, maar is dat ook zo? In hoeverre is er, bewust of onbewust, toch sprake van discriminatie of uitsluiting? Op basis van geslacht, ras, leeftijd, religie, nationaliteit, sociale afkomst, beperking, ziekte of geaardheid? Kortom, is iedereen in Asten gelijk en behandelen we iedereen gelijk? Of in andere woorden: Hoe inclusief zijn we nu eigenlijk in Asten en wat kunnen we mogelijk beter doen? Dat het onderwerp leeft, bleek uit de respons. Die was nl. 70%.
Vanwege corona en de gerelateerde maatregelen werd de bijeenkomst meerdere keren uitgesteld, wat de werkgroep wel de mogelijkheid gaf om veel media aandacht te genereren. En dat resulteerde in een prachtige opkomst van zo’n 70 aanwezigen en niet alleen de usual suspects, maar juist ook veel nieuwe gezichten.
Vitale democratie
De gemeente Asten vindt het belangrijk dat niet alleen de gemeente, maar ook de burgers invloed hebben op maatschappelijke vraagstukken. Wethouder Janine Spoor: “Loslaten, niet pretenderen dat je alles weet dus vooral inwoners betrekken. Korte lijntjes en zorgen dat je deur altijd openstaat, zijn belangrijke randvoorwaarden.” Daarom nodigt zij inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit om samen met de gemeente initiatieven te starten die bijdragen aan de realisatie van de maatschappelijke opgaven.
Thema avond Discriminatie en Inclusie
Uiteraard was dit ook de insteek van de thema avond Discriminatie en Inclusie. Tijdens rondetafelgesprekken konden de deelnemers (inwoners, verenigingen, scholen, professionals, maatschappelijke organisaties) hun ervaringen, vragen, suggesties etc. kwijt ten aanzien van de thema’s sport, welzijn & cultuur, horeca & bedrijven en onderwijs. Dit leverde mooie inzichten, aanknopingspunten en verbeterpunten op, maar ook veel goede voorbeelden en positiviteit. Alle politieke partijen hadden een rol die avond, bijvoorbeeld als gespreksleider bij de rondetafelgesprekken, dus de betrokkenheid vanuit de raad was groot.