De BIOR hardware innovatiechallenge staat live!

4 maart 2024

De provincie Noord-Brabant wil dat zoveel mogelijk Brabanders (gaan) voldoen aan de beweegnorm. Een beweegvriendelijke leefomgeving is hierbij een belangrijke voorwaarde. Het Brabantse mkb krijgt daarom de mogelijkheid om via 3 verschillende innovatiechallenges vernieuwende producten en diensten te ontwikkelen, met als doel een beweegvriendelijke omgeving voor alle Brabanders te creëren.

De huidige innovatiechallenge richt zich op recreatieve beweegvoorzieningen (‘hardware’) in de openbare ruimte. Brabantse mkb-ondernemingen kunnen een innovatiebudget aanvragen om een fysieke beweegvoorziening te ontwikkelen die gericht is op de stimulering van sport en/of spel in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld een nieuw speeltoestel of een nieuw type sportveld.

Recreatieve beweegvoorziening

Het doel van de huidige innovatiechallenge is om een fysieke beweegvoorziening te creëren die eindgebruikers verleidt en faciliteert tot recreatieve vormen van beweging (sport en spel) in de openbare ruimte, en daarmee bijdraagt aan het realiseren van een (meer) beweegvriendelijke inrichting van de openbare ruimte.

SSNB en InnoBeweegLab bieden ondersteuning bij de ontwikkeling van deze innovatie met hun kennis, expertise, netwerk en praktijkervaringen (co-creatie). Gebruikerstesten in deelnemende gemeenten behoren ook tot de mogelijkheden.

Doe mee!

Mkb-ondernemingen kunnen tot uiterlijk 26 april 2024 om 17:00 uur een aanvraag indienen. Op zoek naar meer informatie of de voorwaarden of wil je een aanvraag indienen? Klik dan snel verder.

Aanvraag indienen

Over het project BIOR Brabant

Samen met InnoBeweegLab hebben wij bij de Provincie Noord-Brabant succesvol een subsidie aangevraagd om de openbare ruimte in de provincie nóg beweegvriendelijker in te richten. We zetten ons de komende vier jaar in voor maar liefst 15 Brabantse gemeenten op het gebied van Bewegen In de Openbare Ruimte (BIOR). Zo krijgen en houden we samen zoveel mogelijk Brabanders in beweging. Op deze manier leveren wij een actieve bijdrage aan een vitalere samenleving en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en zorgen we voor gelukkige en vitale Brabanders.

Terugblik BIOR Brabant Kennissessie 'Sport & Bewegen In de Openbare Ruimte'

25 september 2023

Op dinsdag 19 september 2023 organiseerden wij samen met InnoBeweegLab de kennis- en inspiratiesessie ‘Sport & Bewegen In de Openbare Ruimte’.

Gedurende deze kennissessie werden er verschillende cases gepresenteerd, van kleine tot grote projecten en investeringen, om vervolgens hierover met elkaar in gesprek te gaan. Zo gaf onze eigen Jeroen Leenders van MOVE Vught bijvoorbeeld een presentatie over de mooie projecten die de afgelopen tijd in SSNB Team NB Gemeente Vught zijn gerealiseerd. Het was een zeer inspirerende middag waar de energie en het enthousiasme van iedereen afspatte!

Na afloop van de kennissessie keerden de aanwezigen met een rugzak vol met (nieuwe) kennis en inzichten terug naar hun gemeente. Deze inzichten zullen zij (blijven) gebruiken om de komende jaren nóg meer in te zetten op een beweegvriendelijke leefomgeving die toegankelijk is voor iedere Brabander.

Wij zijn er om Brabant in beweging te brengen!

De regioadviseurs van Sportservice Noord-Brabant zorgen er in samenwerking met en ondersteunend aan de gemeenten voor dat de Brabanders door sport en bewegen gezond, sociaal betrokken, vitaal en veerkrachtig blijven.

Op verschillende thema’s ondersteunen zij gemeenten, lokale sportbedrijven, provincie en sportverenigingen als het gaat om het versterken van de sport- en beweeginfrastructuur, het delen van kennis en zijn ze dé lokale en regionale verbinders. We werken daarbij samen met o.a. de Provincie en landelijke partijen zoals het ministerie van VWS, VSG en de Beweegalliantie om samen met de gemeente de beleidsdoelstellingen te realiseren. Binnen het team van regioadviseurs is veel kennis en ervaring op het gebied van inhoudelijke thema’s zoals:

  • Bewegen in de openbare ruimte;
  • Duurzaamheid;
  • Inclusief sporten en bewegen;
  • Vereniging van de toekomst;
  • Etc.

Maar ook zijn zij bekend met sectorbrede ontwikkelingen. Zo is er vanuit de landelijke overheid een aantal veranderingen ten aanzien van de verschillende subsidieregelingen. Deze zijn nu samengepakt in de brede SPUK-regeling. Met deze regeling moeten de gemeenten de komende jaren aan de slag. Van Sportakkoord II tot aan IZA onderscheiden we verschillende uitdagingen. De regioadviseur van SSNB kan de gemeente hierbij adviseren en ondersteunen om de onderliggende doelstellingen te realiseren.

Naast deze advies- en ondersteunende rol kan de regioadviseur door middel van de nieuw ontwikkelde Sportclub APK en het traject Meer Vrijwilligers In Korte Tijd de gemeente helpen om inzicht te krijgen hoe de sportclubs ervoor staan op het gebied van Duurzaamheid, Inclusiviteit en hoe gelukkig de vrijwilligers en professionals zijn. Met de verkregen inzichten en concrete vervolgacties zorg je ervoor dat de sportclubs klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst en hun maatschappelijke bijdrage leveren.

Heb je vragen over wat de regioadviseur voor jouw gemeente kan betekenen? Neem dan vooral contact met ons op en lees meer over de mogelijkheden op onze website.