Gemeente Rucphen zet zich in voor een beweegvriendelijke(re) omgeving

13 mei 2024

De gemeente Rucphen vroeg zich af hoe het met de beweegvriendelijkheid in de dorpen binnen de gemeente staat. Hierom hebben wij, samen met gemeente Rucphen, de afgelopen maanden een groep studenten van Fontys Sport & Bewegen opdracht gegeven om onderzoek uit te voeren naar de beweegvriendelijkheid van het dorp St. Willebrord (een van de kernen binnen gemeente Rucphen). Het onderzoek van deze studenten was onderdeel van het keuzeblok “Beweegvriendelijke Omgeving” binnen de opleiding Sportkunde. Het Kenniscentrum Sport & Bewegen omschrijft een beweegvriendelijke omgeving als volgt: “Een beweegvriendelijke omgeving is een inclusieve leefomgeving die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, spelen, sporten en ontmoeten”.

Om de beweegvriendelijkheid van het dorp in kaart te brengen, hebben studenten Bart, Femke en Lars uitvoerig onderzoek gedaan. Ze hebben gesprekken gevoerd met verschillende stakeholders zoals de belangenvereniging voor senioren (KBO) en een van de plaatselijke basisscholen. Er zijn ruim 100 enquêtes afgenomen onder inwoners en een analyse van de buitenruimte uitgevoerd via het BVO-model. Na het uitvoeren van het onderzoek, hebben de studenten de uitkomsten gebundeld om een beeld van de huidige situatie te schetsen en daarnaast de wensen en behoeften rondom bewegen in de openbare ruimte overzichtelijk in kaart te brengen.

Dit adviesrapport werd op donderdag 18 april 2024 aan onze expert Bewegen In de Openbare Ruimte Noud van Herpen (derde van rechts) en Daan Ruimerman (tweede van rechts) overhandigd. Daarnaast hebben de studenten een presentatie gegeven over dit rapport.

De komende weken gebruiken Noud en Daan de adviezen uit het rapport om een Programma van Eisen op te stellen. Daarnaast worden de bevindingen uit het onderzoek in St. Willibrord gebruikt om aan de slag te gaan met de beweegvriendelijkheid van de andere kernen binnen de gemeente Rucphen.

Samen sterk voor een beweegvriendelijke buitenruimte

De samenwerking tussen SSNB en Fontys Sport & Bewegen rijkt verder dan dit project. Al een aantal jaar werken Noud en Maartje Kunen (eerste van rechts) samen binnen het project Brabant Beweegt Buiten waarin zij verschillende activiteiten en projecten uitvoeren. Zo staan Noud en Maartje op dinsdag 28 mei a.s. als sprekers op de tweede landelijke BOSSdag. Aan de hand van inspirerende voorbeelden en het project BIOR Brabant vertellen Noud en Maartje je graag meer over (het belang van) een beweegvriendelijke buitenruimte. Meer informatie over de BOSSdag en de mogelijkheid om je aan te melden, vind je hier.