Leerlijn 'Bewegen In de Openbare Ruimte' gestart

Op donderdag 2 juni vond de eerste lesdag plaats van de leerlijn ‘Bewegen In de Openbare Ruimte’ (BIOR). Deze cursus, die wordt aangeboden door Brabant Beweegt Buiten, is bedoeld voor sport- en beweegprofessionals die aan de slag willen met een beweegvriendelijke inrichting van de openbare ruimte. Deelnemers worden opgeleid tot BIOR-experts. Tijdens deze eerste lesdag hebben Noud van Herpen (SSNB) en Maartje Kunen (Fontys), beide werkzaam voor Brabant Beweegt Buiten, de deelnemers voorzien van kennis en begeleiding. Jeroen Leenders (werkzaam bij Team NB – Move Vught) en Marjanne Steenhuis (beleidsadviseur bij gemeente Vught) gaven een gastcollege over de openbare ruimte en die werd gecombineerd met een wandeling langs succesvolle beweegvriendelijke interventies in Vught.

De deelnemers hebben veel kennis opgedaan over het thema BIOR door middel van de website beweegvriendelijkebuurt.nl, een online leeromgeving dat kennis en tools bevat om (sport-)professionals te helpen in of aan een beweegvriendelijke omgeving. Daarnaast zijn de deelnemers aan de slag gegaan met één van de twee praktijkopdrachten: ‘het agenderen en ophalen van de vraag voor bewegen in de openbare ruimte’ en ‘het realiseren van bewegen in de openbare ruimte’.

Ook hebben de deelnemers een wandeling gemaakt in Vught, waarbij ze een aantal voorbeeldprojecten hebben bezichtigd. Tijdens deze wandeling hebben de gastdocenten vanuit hun visie de deelnemers wat verteld over de voorbeeldprojecten en waarom de projecten wel of niet als succesverhaal kunnen worden gezien. Het doel van deze wandeling is om de deelnemers te laten zien hoeveel mogelijkheden er zijn om aan de slag te gaan met BIOR en om hen inspiratie te geven voor hun eigen casus, waar ze in de komende paar maanden aan gaan werken.