Succesvolle eerste ronde Wereldmeiden MDT in Eindhoven

30 april 2024

De afgelopen maanden heeft in Gemeente Eindhoven de eerste ronde van het project Wereldmeiden MDT gedraaid. Wereldmeiden-Wereldgozers MDT is een maatjesproject waar jongeren met een vluchtelingenstatus en Nederlandse jongeren aan elkaar worden gekoppeld, om in een periode van 2 keer 10 weken wekelijks samen te sporten. Zo leren zij op een gezonde, leuke en sportieve manier over elkaar én elkaars cultuur.

Vandaag blikken we, samen met lokale projectleider in gemeente Eindhoven Imke Marks, terug op dit succesvolle en impactvolle project én kijken we vooruit naar de plannen voor de (nabije) toekomst.

Imke over haal rol

Maar eerst kort iets over de rol van de lokale projectleider. Als lokale projectleider zorgt Imke ervoor dat alles binnen de gemeente Eindhoven soepel verloopt. Ze is bijvoorbeeld dé schakel in het contact tussen SSNB en de gemeente Eindhoven, onderhoudt contacten met de verschillende sportaanbieders en schakelt met scholen. Daarnaast zorgt Imke ervoor dat alle activiteiten goed georganiseerd zijn en dat bij die activiteiten vervolgens voldoende ruimte en materialen aanwezig zijn. Én ze is natuurlijk aanwezig wanneer de jongeren in de sportcarrousel een nieuwe sport aan het uitproberen zijn. Maar voor al die inspanningen, krijgt ze vervolgens heel veel energie vanuit de jongeren terug: “Ik kan niet anders zeggen dan dat ik steeds energie krijg als ik zie hoe enthousiast de jongeren meedoen aan alle verschillende lessen. Dat die jongeren bijna niet kunnen wachten tot dat ze weer mogen gaan sporten”.

En ook voor de jongeren levert het project heel veel op. Een van de docenten omschreef het als volgt: “Het is voor de jongeren een hele ervaring. En dan hebben we het niet alleen over de kennismaking met de diverse sporten. Er wordt veel zelfredzaamheid van de deelnemers gevraagd. Denk aan het contact leggen met de Nederlandse meiden, het wennen aan het cultuurverschil en het ontdekken van verschillende sporten en het Nederlandse verenigingsleven. Dat vraagt natuurlijk iets van de meiden.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik steeds energie krijg als ik zie hoe enthousiast de jongeren meedoen aan alle verschillende lessen.

Imke Marks, Lokale projectleider gemeente Eindhoven

Wennen aan elkaar en een plekje vinden

Binnen de gemeente Eindhoven hebben van september 2023 tot en met maart 2024 18 meiden met een vluchtelingenstatus samen met hun buddy’s dus verschillende sporten (op verschillende verenigingen) uitgeprobeerd. En ook deze ronde van het project zorgde ervoor dat een aantal jongeren hun plek om te blijven sporten en/of bewegen hebben gevonden: vijf deelneemsters willen mogelijk bij een vereniging blijven sporten, 1 deelneemster is gaan kickboksen (met een bijdrage vanuit het Volwassenenfonds Sport & Cultuur) én een andere deelneemster heeft interesse in taekwondo. Imke:  “Ik denk dat we bij de meiden het zaadje hebben geplant: ze weten dat er heel veel verschillende sportverenigingen bestaan binnen de gemeente. Sommigen vonden al snel hun weg en plaats, bijvoorbeeld diegene die is gaan kickboksen, en bij sommigen moeten we nog een beetje geduld hebben. Wie weet vinden zij pas over een jaar een plekje om te gaan sporten, wie weet al eerder”.

Ondanks het (sportieve) succes van het project, zijn er ook verschillende leerpunten die worden meegenomen richting de nieuwe ronde van Wereldmeiden en/of Wereldgozers die vanaf najaar 2024 start(en). Imke: “We merkten bijvoorbeeld op dat sommige meiden toch iets langer de tijd nodig hadden om even te wennen aan de buddy’s, en andersom. Dit had bijvoorbeeld te maken met de kennis van de taal van de deelneemster. We hadden van tevoren niet ingeschat dat het wennen aan elkaar (buddy’s en deelneemsters) zo lang duurde als dat het nu deed. Die informatie nemen we voor de volgende keer mee”.

Wereldmeiden-Wereldgozers MDT door Noord-Brabant

De planning van Imke is om na de zomer te starten met een derde ronde Wereldgozers en vervolgens met gemeente Eindhoven te kijken naar de mogelijkheden van een nieuwe ronde Wereldmeiden. Het project Wereldmeiden-Wereldgozers MDT draait op dit moment in 3 gemeenten, namelijk Roosendaal, Eindhoven en Land van Cuijk (start v.a. september 2024). In dit eerdere artikel keken we bijvoorbeeld al terug op de sportieve start van Wereldgozers in Roosendaal.

Rian Spaan, projectmedewerker inclusief Bewegen en provinciale projectcoördinator Wereldmeiden-Wereldgozers MDT, is blij dat het project in alle gemeenten haar vruchten afwerpt. Rian: “Het is leuk om te zien dat de deelneemsters zo enthousiast zijn en er zo blij van worden. Het is fijn dat dit project er zo aan kan bijdragen dat ze leuke contacten leggen met elkaar en nieuwe vriendschappen sluiten. Dat er ook nog meiden hun weg hebben gevonden naar structureel sportaanbod, is helemaal top! Ik ben heel blij dat het zo goed loopt in de gemeente Eindhoven!