Aan de slag met de ketenaanpak valpreventie

3 september 2024

In elke gemeente wordt momenteel hard gewerkt aan beleid en een lokale aanpak op het gebied van gezondheid, sport en bewegen én sociale basis. Dit wordt o.a. gedaan aan de hand van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) vanuit de Brede Specifieke Uitkering (Brede SPUK) regelingen. Wat je misschien nog niet wist, is dat SSNB hierbij kan helpen. Want met sport en bewegen kan je zeker bijdragen aan de doelen van het GALA.

We inspireren je hierin graag en delen de komende tijd succesverhalen van verschillende van onze projecten of diensten die linken aan één of meerdere regelingen binnen de Brede SPUK. Één van deze regelingen is “Valpreventie”.

Femke Raats (regisseur valpreventie binnen SSNB Team NB gemeente Roosendaal) vertelt o.a. over de aanpak in de verschillende gemeenten en het belang van valpreventie. Daarnaast vertellen we welke rol SSNB kan invullen in een gemeente en hoe de SSNB Academy faciliteert dat er voldoende professionals zijn die de interventie valpreventie mogen geven.

Mensen worden steeds ouder en het aantal senioren in Nederland neemt toe. Nederland vergrijst. De druk op de zorg wordt steeds groter en zorgkosten stijgen. Maar hoe kunnen we daar de druk verlichten? Door te zorgen dat senioren lang(er) vitaal en gezond blijven. Elke 4 minuten belandt er namelijk een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. En dan hebben we het nog niet eens over al die valongevallen waarvoor een senior niet naar de spoedeisende hulp hoeft.

Hoe we er samen met gemeenten voor kunnen zorgen dat ouderen vitaler en gezonder zijn en blijven? Door (het omarmen van) effectieve(re) interventies, waaronder valpreventie. Zo bieden we ouderen namelijk de mogelijkheid om te werken aan hun vertrouwen en zelfredzaamheid én verlagen we op termijn de druk op de zorg. Win-win.

Van vraagbaak tot uitvoering

Binnen de SSNB Team NB gemeenten merken onze buurtsportcoaches op dat zij als uitvoerende buurtsportcoachteams heel geschikt zijn om valpreventie succesvol te organiseren. Voor de uitvoering van een effectieve ketenaanpak is het namelijk essentieel dat er o.a. goede samenwerking bestaat tussen partners in verschillende domeinen (o.a. zorg, welzijn en sport), er een sterk netwerk is opgebouwd en dat de doelgroep via verschillende wegen wordt bereikt. Daarnaast vervullen onze buurtsportcoaches een belangrijke rol in het structureel beweegaanbod, waar de senioren naartoe worden begeleid na afronding van een valpreventie beweeginterventie. De ene Brabantse gemeente is hierin al verder dan de andere.

Ik glunder van trots als ik zie dat in die 10 weken het valrisico daadwerkelijk afneemt en men meer vertrouwen heeft gekregen

Femke Raats, Regisseur Valpreventie gemeente Roosendaal

Roosendaal

In SSNB Team NB gemeente Roosendaal is bijvoorbeeld al wat langere tijd aandacht voor, en inzet op valpreventie. De gemeente en het buurtsportcoachteam zagen namelijk in 2023 al kansen. Bij één van de stamtafels in de wijk Kalsdonk werd door buurtsportcoach Flor van Ham de behoefte aan valpreventie gesignaleerd. De pilot werd snel daarna opgestart en bleek een groot succes.

Nu meer dan een jaar later, lopen er in nagenoeg alle wijken in gemeente Roosendaal trajecten én is er een regisseur valpreventie die alles lokaal coördineert. Femke coördineert en organiseert per wijk en dorp het opzetten van een valpreventietraject. Van opsporing en werving tot en met borging en nazorg. Ze is daarnaast verbinder tussen de verschillende partners die in dit traject een rol spelen, denk aan fysiotherapeuten of het wijk-/dorpshuis, en breidt dit netwerk steeds verder uit.
Een belangrijke rol waarbij de glimlach en trots nooit van haar gezicht verdwijnt. Femke: “Ik ben heel trots op alle deelnemers want een valpreventiecursus is namelijk hartstikke leuk, maar ook best intensief om te doen. Ik glunder van trots als ik zie dat in die 10 weken het valrisico daadwerkelijk afneemt en men meer vertrouwen heeft gekregen”.

Briefjes van de buren met aanmeldingen voor valpreventie

Dat het traject succesvol is voor de senioren komt uit de evaluatie in gemeente Roosendaal naar voren. Onder een vragenlijst na afloop van het valpreventietraject geeft 63% van de senioren (27 reacties) aan sinds de training niet of minder vaak te zijn gevallen. Nog mooier is dat 100% aangeeft anderen in de omgeving aan te raden om mee te doen aan een volgend traject. En goed voorbeeld doet volgen merken ze in Roosendaal. Femke ontvangt zelfs briefjes van de buren van deelnemers omdat ze graag bij een volgend traject mee willen doen.

Het is een beloning en compliment voor de energie die zowel het buurtsportcoachteam, alle ketenpartners in het netwerk als de gemeente erin steken. In 2024 worden minimaal 10 valpreventietrajecten doorlopen en voor 2025 zet Femke in op minimaal 1 valpreventietraject per jaar in iedere wijk in ieder dorp.

Kennisdeling en ondersteuning op maat

Binnen de andere SSNB Team NB gemeenten zijn onze buurtsportcoaches hard aan het werk om de valpreventietrajecten (structureel) te borgen in hun aanbod binnen hun gemeente. Om te zorgen dat de teams niet allen het wiel opnieuw gaan uitvinden, is binnen SSNB een coördinator Valpreventie aangesteld die o.a. zorgt voor interne verbinding en kennisdeling door middel van het organiseren van bijeenkomsten met de collega’s die zich bezighouden met valpreventie binnen hun gemeente.

Daarnaast ondersteunt de coördinator valpreventie andere Brabantse gemeenten, bijvoorbeeld door het schrijven van een plan van aanpak, het mobiliseren van het netwerk of het ondersteunen bij de implementatie van valpreventie in de gemeente.

Nu opleiden, straks vruchten plukken

Met de toenemende aandacht voor valpreventie en het stijgend aantal senioren, zal de vraag naar gekwalificeerde professionals die de ketenaanpak mogen uitvoeren alleen maar toenemen. Dat vraagt het een en ander van de professional. Niet alleen tijd, maar zeker ook kennis en kunde. SSNB vindt het belangrijk dat professionals de mogelijkheid hebben om zich te scholen op dit thema. Een aantal jaar geleden heeft de SSNB Academy, in samenwerking met de MBO opleiding Sport & Bewegen, hierom de opleiding Sport- & Beweegleider Senioren ontwikkeld. Na het afronden van deze opleiding zijn professionals gekwalificeerd om sport- en beweegaanbod voor senioren te organiseren.

Daarnaast biedt de SSNB Academy sinds begin 2024 de mogelijkheid om de scholing In Balans te volgen, die ervoor zorgt dat de sportprofessional de valpreventie scholing In Balans mag geven. We zorgen er zo samen voor dat senioren lang(er) vitaal en gezond blijven.

Samen met SSNB aan de slag met Brede SPUK / GALA

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden rondom valpreventie binnen jouw gemeente? SSNB adviseert en ondersteunt je graag. Neem hiervoor contact met ons op.

Daarnaast kunnen we meer betekenen op het gebied van Brede SPUK en GALA. Benieuwd naar de mogelijkheden en hoe we jouw gemeente kunnen helpen? Bekijk onze praatplaat en/of lees hier verder.

De impact van een gezondheidsregisseur

3 september 2024

In elke gemeente wordt hard gewerkt aan beleid en een lokale aanpak op het gebied van gezondheid, sport en bewegen én sociale basis. Dit wordt o.a. gedaan aan de hand van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) vanuit de Brede Specifieke Uitkering (Brede SPUK) regelingen. Wat je misschien nog niet wist, is dat SSNB hierbij kan helpen. Want met sport en bewegen kan je zeker bijdragen aan de doelen van het GALA.

We inspireren je hierin graag en delen de komende tijd succesverhalen van verschillende van onze projecten en diensten die linken aan één of meerdere regelingen binnen de Brede SPUK. Één van deze regelingen is het “terugdringen van gezondheidsachterstanden”.

Adinda Melis, buurtsportcoach binnen SSNB Team NB gemeente Steenbergen vertelt over haar rol, het belang van een gezondheidsregisseur (bijvoorbeeld een JOGG-regisseur) en waar ze het meest trots op is.

In 2022 had 17% van de kinderen en jongeren met een leeftijd tussen de 2 en 25 jaar overgewicht of obesitas. Nog zorgelijker: het percentage jongeren en kinderen dat voldoet aan de beweegrichtlijn, zakt ieder jaar een beetje meer. Met name jongeren met (ernstig) overgewicht voldoen steeds minder vaak aan de beweegrichtlijnen. En minder beweging leidt niet alleen tot overgewicht, maar zorgt o.a. ook voor een mindere motorische ontwikkeling, grotere kans op diabetes 2, een hoge bloeddruk en heeft effect op het mentaal welzijn (bijv. eetstoornissen en laag zelfvertrouwen). Daarnaast zorgt het voor een toenemende druk op en vraag naar zorg én stijgende zorgkosten. En dan gaat het hier alleen nog maar over kinderen en jongeren.

Een helpende hand

‘Gewoon even in beweging komen’ is alleen niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarnaast gaat het natuurlijk verder dan bewegen, het gaat over een gezonde leefstijl. Waar begin je dan? Om deze inwoners een helpende hand te bieden, werd er een tijd geleden een nieuwe rol in het leven geroepen die in Nederland verschillende titels kent: de JOGG-regisseur, Beweegmakelaar of Gezondheidsregisseur. Deze persoon is zowel netwerker, projectmanager, uitvoerder als coördinator, met als doel de leefomgeving van inwoners gezonder te maken.

 

Samen maken we de gezonde(re) keuze gemakkelijker en aantrekkelijker

Adinda Melis, Buurtsportcoach binnen gemeente Steenbergen

De rol van een gezondheidsregisseur

De gezondheidsregisseur richt zich hierin vaak specifiek op kinderen en jongeren. Een logische keuze om deze rol neer te zetten in de gemeente Steenbergen, aangezien het percentage kinderen met overgewicht en obesitas in de gemeente Steenbergen hoger ligt dan bij andere gemeenten in regio West-Brabant. Adinda: “Als regisseur ga ik de uitdaging aan om de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken. Dit doe ik door een gezonde leefomgeving te stimuleren waar kinderen en jongeren veel komen, bijvoorbeeld thuis, in de buurt, op school of op werk. Samen maken we de gezonde(re) keuze gemakkelijker en aantrekkelijker”. Dit doet Adinda natuurlijk niet alleen, ze zoekt de samenwerking op met iedereen die het verschil kan maken en verantwoordelijkheid draagt, denk bijvoorbeeld aan maatschappelijke organisaties en scholen. Door een goed en groot netwerk neer te zetten van organisaties binnen verschillende domeinen, worden krachten gebundeld om tot structurele veranderingen te komen.

Waar Adinda het meest trots op is? “Het meest trots ben ik tot nu toe op het netwerk dat ik al opgebouwd heb met andere professionals én de regionale samenwerking. Maar wat ook echt gaaf is: Dat we een lokale samenwerking zijn met 5 scholen die 10 weken lang 2 dagen fruit krijgen. Dat ik smaaklessen kan aanbieden op de basisscholen zodat er ook een stukje kennis(preventie) over gezonde voeding kan worden overgedragen. Én dat we de combinatie met sportcoaches hebben gevonden en dus goed kunnen inzetten op bewegen”.

De dalende bewegingstrend omdraaien

De Beweegalliantie luidde in 2023 de bel: Nederlanders bewegen steeds minder en voldoen minder aan de beweegrichtlijn. Aan de andere kant worden we steeds ouder. Er moet actie worden ondernomen om te zorgen dat deze dalende trend weer omgedraaid wordt. De rol van een dergelijke gezondheidsregisseur wordt daarom steeds belangrijker. Zij hebben de kennis en expertise in huis om inwoners, van alle leeftijden, te begeleiden naar en informeren over een gezonde leefstijl. Waar sport en bewegen een belangrijk onderdeel in speelt. In gemeente Steenbergen zijn de eerste stappen nu gezet, de volgende is structurele borging van de functie zodat de komende jaren nog meer inwoners geholpen gaan worden.

Samen met SSNB aan de slag met Brede SPUK / GALA

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een gezondheidsregisseur binnen jouw gemeente? SSNB adviseert en ondersteunt je graag. Neem hiervoor contact met ons op.

Daarnaast kunnen we meer betekenen op het gebied van Brede SPUK en GALA. Benieuwd naar de mogelijkheden en hoe we jouw gemeente kunnen helpen? Bekijk onze praatplaat en/of lees hier verder.

Een nieuwe sport- en beweegvisie in Maashorst

12 augustus 2024

Stichting Sportservice Noord-Brabant (SSNB) heeft als doel om zoveel mogelijk Brabanders in beweging te brengen en houden. Het ondersteunt hierin verschillende Brabantse gemeenten, zo ook gemeente Maashorst. Zij hebben recent een belangrijke stap gezet in het bevorderen van sport en bewegen onder hun inwoners. SSNB heeft hieraan bijgedragen door een uitgebreid onderzoek te doen dat als basis dient voor de nieuwe sportvisie van de gemeente. Collega’s Marja Nieuwenhuis en Sofie Vrieswijk voerden dit proces uit. In dit artikel lees je wat dit proces inhield en hoe Marja en Sofie te werk zijn gegaan.

Sinds 1 januari 2022 zijn de gemeenten Landerd en Uden gefuseerd en vormen ze samen de gemeente Maashorst. Met deze fusie kwam er ook een nieuw bestuursakkoord en nieuwe ambities. De gemeente wil sport en bewegen een prominente rol geven in de gemeente. Daarom is gestart met een nieuwe basis in de vorm van een nieuwe sport en beweegvisie. SSNB werd ingevlogen om de wensen en behoeften van sportaanbieders, andere maatschappelijke organisaties en inwoners in kaart te brengen. Deze behoeften dienden als basis voor de nieuwe sportvisie.

Marja legt uit: “Het doel van de gemeente Maashorst was om een visie te ontwikkelen die aansluit bij de huidige en toekomstige behoeften van de inwoners en sport- en beweegaanbieders. Dit betekent dat er gekeken moest worden naar hoe er kan worden voortgebouwd op wat al is gerealiseerd in de voormalige gemeenten Landerd en Uden en hoe de gemeente deze inspanningen kan integreren en versterken binnen de nieuwe gemeente Maashorst. Daarnaast onderzochten we welke ondersteuningswensen er zijn en of er behoefte is aan participatievormen bij sportclubs en andere maatschappelijke organisaties.

Informatieverzameling via veldsessies en vragenlijsten

Om waardevolle input vanuit het werkveld te verzamelen, heeft SSNB in samenwerking met de gemeente meerdere veldsessies georganiseerd. Aan de eerste veldsessie namen 80 deelnemers deel. In deze sessie werd besproken wat goed gaat in het huidige beleid en waar kansen liggen. Daarnaast werden specifieke doelgroepen, ondersteuningsbehoeften en mogelijke participatievormen besproken. Enige tijd na de sessie is een vragenlijst verstuurd naar sportaanbieders en andere organisaties om iedereen de kans te geven input te leveren. Ook de partijen die niet bij de sessies aanwezig waren. De vragenlijst werd door 25 organisaties ingevuld.

Interviews en focusgroepen voor verdere verdieping

Naast de vragenlijst zijn ook interviews en focusgroepen gehouden met verschillende betrokken partijen om de verzamelde informatie verder te verdiepen en verduidelijken. “We spraken met vertegenwoordigers van welzijnsorganisaties, onderwijs, zorg en (ondernemende) sportaanbieders om een breder en dieper inzicht te krijgen in de behoeften en wensen van verschillende stakeholders,” vertelt Sofie

Daarnaast zijn interviews afgenomen met de portefeuillehouders Sport, Ruimte en Gezondheid, evenals de teammanager Sociaal Beleid binnen de gemeente. Deze interviews hebben inzichten gegeven in de kansen die zij zien voor het integreren van sport en bewegen in hun portefeuilles en andersom.

Tweede veldsessie voor verdere uitwerking

Vervolgens is een tweede veldsessie georganiseerd met 45 deelnemers, waarin de rollen en verantwoordelijkheden binnen verschillende thema’s van het sportbeleid werden besproken. Marja geeft aan: “We keken hierbij bijvoorbeeld naar wie welke rol zou moeten spelen bij het stellen van kaders, informeren, initiëren, faciliteren, organiseren en uitvoeren van sport- en beweegactiviteiten.

Een sport- en beweegvisie voor en door gemeente Maashorst

Daarna is alle verzamelde input geanalyseerd en verwerkt tot een eindrapportage die aan de gemeente is opgeleverd. Deze rapportage is vervolgens de input geweest om tot een sport- en beweegvisie te komen. Sofie: “Door dit proces op deze manier te doorlopen is ervoor gezorgd dat de visie breed gedragen wordt en aansluit bij de behoeften van de inwoners en sport- en beweegaanbieders.

Het laten uitvoeren van dit project door een externe partij, zoals SSNB, is hierin voor een gemeente van toegevoegde waarde. Marja: “Het is belangrijk dat je beleid vormt niet vanachter je bureau, maar vanuit het ophalen van de wensen en behoeften uit het veld. Dat kan je als gemeente zelf doen, maar dan is er altijd iemand van gemeente het aanspreekpunt. Wij zijn een onafhankelijke partij die jarenlange ervaring hebben op het gebied van (het ophalen van input voor) sport- en beweegvisies. Daarnaast zorgt het inzetten van een externe partij er bijvoorbeeld voor dat gesprekken met sportaanbieders en gemeenten volledig over het onderwerp in kwestie gaan in plaats van andere zaken die ook bij een sportclub spelen. Tot slot geeft het je als gemeente ruimte om een partij te zijn in de ontwikkeling. Je bent dan als partner onderdeel van een gesprek, zonder dat je ook nog eens organisator bent”.

De eerste 5 gemeenten gestart met BIOR Brabant

3 april 2024

Samen met InnoBeweegLab hebben wij bij de Provincie Noord-Brabant succesvol een subsidie aangevraagd om de openbare ruimte in de provincie nóg beweegvriendelijker in te richten. We zetten ons de komende vier jaar in voor maar liefst 15 Brabantse gemeenten op het gebied van Bewegen In de Openbare Ruimte (BIOR). Zo krijgen en houden we samen zoveel mogelijk Brabanders in beweging. Op deze manier leveren wij een actieve bijdrage aan een vitalere samenleving en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en zorgen we voor gelukkige en vitale Brabanders.

De eerste vijf gemeenten van start

De afgelopen maanden zijn we in vijf gemeenten in Noord-Brabant gestart met BIOR Brabant. Inmiddels zijn we dus bezig in de gemeenten Vught, Waalwijk, Rucphen, ’s-Hertogenbosch en Heusden. We zijn natuurlijk erg blij met deze eerste groep, mede omdat het gaat om een mooie mix van (middel)grote en kleine(re) gemeenten. Ook worden er verschillende doelgroepen en stakeholders betrokken.

In dit artikel praten we je graag bij over (de ontwikkelingen binnen) de verschillende projecten in de 5 gemeenten.

Vught

In gemeente Vught spelen twee uiteenlopende projecten. Het eerste project is het beweegpark Paardensteeg. Binnen het beweegpark is informatie over het uitvoeren van verschillende sport- en beweegoefeningen geplaatst. Op deze manier worden inwoners op een laagdrempelige manier gestimuleerd om (meer) in beweging te komen.

Daarnaast wordt er in Cromvoirt hard gewerkt aan de realisatie van een beweeglocatie. Het sterke aan dit project in Cromvoirt is dat hiervoor een speciale werkgroep is samengesteld. Binnen de werkgroep “Beweeglocatie Cromvoirt” vertegenwoordigt ieder lid een andere doelgroep die de belangen van de doelgroep zo goed mogelijk behartigt.

Wil je meer weten over hoe de gemeente Vught te werk gaat? Luister dan de “Kenniscast Sport en Bewegen” óf lees hier over het speel-, beweeg- en sportbeleid in Vught.

Waalwijk

In gemeente Waalwijk zijn we betrokken bij de herinrichting van het Magnoliapark in de wijk Bloemenoord. Hier worden 3 nieuwe flats gerealiseerd en de gemeente wilde graag onze kennis en expertise inzetten bij de inrichting van het aangrenzende park. Hier komen o.a. wandelpaden, groenvoorzieningen, speelplekken voor jeugd en jongeren en een plek bestemd voor ‘sport en bewegen’.

Rucphen

Ook gemeente Rucphen is aan de slag gegaan met ‘beweegvriendelijke buitenruimte’. Zo is te lezen in de ‘Beleidsnota Sport Verenigt Rucphen’:

“Bij wijkrenovaties geeft de gemeente ook het element bewegen een plaats. Naast algemene maatregelen wordt onderzocht of er behoefte is om op bepaalde plekken ook specifieke maatregelen te treffen. Hierbij kan gedacht worden aan beweegtoestellen. Hiervoor wordt samengewerkt met lokale partners, zoals de steunpunten.”

Binnen de gemeente profiteren alle betrokkenen ook nog eens van de samenwerking die SSNB met Fontys Sport en Bewegen heeft op dit thema. Wij zetten binnen die samenwerking namelijk studenten die het keuzeblok BeweegVriendelijkeOmgeving volgen. Hiervoor zijn de studenten op dit moment bezig met het ophalen van wensen en behoeften van inwoners in het dorp St. Willebrord.

‘s-Hertogenbosch

Binnen de gemeente ‘s-Hertogenbosch is pas geleden de Skills Garden Sportpark Noord in gebruik genomen. Tijdens dit proces heeft InnoBeweegLab de gemeente ondersteund om dit sportpark te kunnen realiseren, zo is ook dit lezen in dit artikel. Daarnaast ondersteunt InnoBeweegLab de gemeente bij het monitoren van het gebruik van het park, zoals zij eerder ook bij het Urban Sportpark in Eindhoven deden.

Heusden

De vijfde Brabantse gemeente die via BIOR Brabant ondersteuning krijgt is gemeente Heusden. Binnen de gemeente Heusden is de ambitie om ruim 100 beweeg- en ontmoetlocaties te realiseren. Bij de inrichting kijken ze niet alleen naar de (speel)toestellen, maar houden ze ook rekening met de samenstelling van de wijk, de aanwezig zorg- en onderwijsvoorzieningen. Ook vragen ze aan wijkbewoners wat zij graag willen doen op een beweeg- en ontmoetlocatie. Daarnaast is er aandacht voor groen, water en natuurlijk spelen. De wijk Vliedberg komt als een van de eerste locaties aan bod en daarbij kijken wij vanuit het project BIOR Brabant mee en geven we gevraagd en ongevraagd advies.

Wil jij met jouw gemeente ook aansluiten?

SSNB en InnoBeweegLab voeren momenteel met diverse gemeenten oriënterende gesprekken om aan te sluiten bij BIOR Brabant. We verwachten na zomer 2024 te starten bij nog eens 5 gemeenten. Echter is nog voldoende ruimte voor zeker 5 gemeenten in de derde ronde. Heb je als gemeente interesse? Neem dan contact op met Noud van Herpen, onze expert BIOR via n.v.herpen@ssnb.nl of 06-34472848.

Wil je meer weten over het project Brabanders Bewegen In de Openbare Ruimte kijk dan hier. Daar vind je ook de hardware challenge die open staat t/m 26 april 2024. Ook kun je daar nog eens rustig nalezen wat deelname aan dit project kan betekenen voor een gemeente of op welke andere manieren we je kunnen ondersteunen.

Maak kennis met de SportclubAPK

7 augustus 2023

Als gemeente kan je investeren in de Sportclub APK om zo verenigingen vitaler en duurzamer te maken. Het levert bestuurders waardevolle inzichten, tips en handige tools op. Voor de gemeente extra waardevol omdat je inzicht krijgt in de vitaliteit van jouw verenigingen en directe aanknopingspunten om het gemeentelijk sport- en beweegbeleid door te ontwikkelen. De Sportclub APK is een digitale tool en kan op licentie worden afgenomen.

Tijdens de SportclubAPK wordt de vereniging gecheckt op verschillende thema’s:

  • Professionals & vrijwilligers
  • Duurzaamheid
  • Inclusief Sporten & Bewegen

Aanvullend op de SportclubAPK biedt SSNB verdiepende werksessies aan op de verschillende thema’s onder leiding van onze experts.

Tijdens deze sessies stellen verenigingen in 2,5 uur tijd met de experts van SSNB een concreet Plan van Aanpak op.

Met deze inzichten kunnen de deelnemers vervolgens direct aan de slag om hun vereniging vitaal en duurzaam te ontwikkelen.

Op zoek naar meer informatie over de SportclubAPK en de mogelijkheden binnen jouw gemeente?

Naar de SportclubAPK