Na deze scholing mag je de cursus In Balans geven. In Balans is een groepsinterventie gericht op het voorkomen van valongevallen bij 65-plussers door verbetering van balans en spierkracht, toename van zelfvertrouwen en ontspanning en bewustwording van risicofactoren. De cursus bestaat uit een beweegprogramma en voorlichting. Het beweegprogramma is gebaseerd op Tai Chi. In Balans is een erkende valpreventieve beweeginterventies.
Om tot de scholing toegelaten te worden, heeft de deelnemer één van onderstaande diploma’s nodig:
Begeleid(st)er Meer Bewegen voor Ouderen Gymnastiek (MBvO)
Sport- en Beweegleider senioren
Fysiotherapeut (hoeft niet BIG-geregistreerd)
Oefentherapeut Mensendieck of Cesar (hoeft niet BIG-geregistreerd)
Als je buurtsportcoach bent en interesse hebt om de scholing In Balans te volgen, moet je in het bezit zijn van een MBvO of Sport- en beweegleider senioren diploma. De scholing In Balans is ook onderdeel van de opleiding Sport- en beweegleider senioren. Klik hier voor meer informatie over de opleiding Sport- en beweegleider senioren.
Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen van In Balans zoals hierboven vermeld? Dan is het niet mogelijk om deel te nemen aan de In Balans scholing.
Na het volgen van de scholing ‘In Balans’:
Na het afronden van deze scholing ben jij in staat om zelfstandig uitvoering te geven aan alle onderdelen van het In Balans-traject:
1 informatiebijeenkomst
3 cursusbijeenkomsten
10 aaneensluitende trainingsweken à 2 keer 1 uur per week
De scholing bestaat uit:
Zelfstudie met een e-learning met als doel het vergroten van de kennis van valpreventie en de In Balans methodiek (ca. 7 uur)
Na de zelfstudie volgen twee scholingsdagen. Tijdens deze scholingsdagen ligt de nadruk op het oefenen van vaardigheden (16 uur)
Tussen de twee scholingsdagen wordt zelfstudie gedaan (ca. 18 uur)
Tijd en locatie:
Maandag 9 en 23 september 2024
13:00-21:00 uur
Regio Tilburg
Inschrijfformulier scholing In Balans
Inschrijving voor Valpreventie scholing In Balans
Voor meer informatie over de SSNB Academy, neem contact op met:
De opleiding Sport- en Beweegleider Senioren is ontwikkeld in samenwerking met docenten van de MBO opleiding ‘Sport en bewegen’ en is bedoeld voor mensen die beweeglessen (gaan) verzorgen voor senioren.
Je bent bevoegd om zelfstandig les te geven aan de brede doelgroep senioren binnen non-profit organisaties (seniorenverenigingen, gemeenten en welzijnsinstellingen) en profit-organisaties (commerciële bedrijven). Het voldoet aan de richtlijnen van het Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO).
De opleiding is geschikt voor mensen met een onderstaande achtergrond: Sport- en bewegen MBO of HBO, fysiotherapie, activiteitenbegeleiding (AB), Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) en bondserkende opleidingen sporttrainers. Ook voor studenten MBO- en HBO Sport en Bewegen 2e, 3e of 4e leerjaar is de opleiding Senioren geschikt als b.v. de minor of het keuzedeel.
Wat ga je leren?
In de opleiding Sport- en Beweegleider Senioren maak je kennis met trends en ontwikkelingen met betrekking tot de doelgroep senioren: vitaal (55+), zelfredzaam (75+) en minder of niet meer zelfredzaam (kwetsbaar 85+).
De opleiding Sport- en Beweegleider Senioren heeft een basisdeel en een keuzedeel. Het basisdeel en de theorie volgt iedereen en het keuzedeel is een verdieping in de doelgroep vitaal en zelfredzaam (55+/75+) of de doelgroep kwetsbaar, minder tot niet meer zelfredzaam (85+). Je maakt zelf een keuze voor één van de twee keuzedelen, maar je kunt ook beide keuzedelen volgen en afsluiten.
De Kick-off:
De kick-off vindt plaats op maandag 28 oktober 2024 van 14:30-18:00 uur in regio Tilburg. Deze fysieke bijeenkomst is voor iedereen die een van de modulen van de opleiding Sport- en Beweegleider senioren gaat volgen.
Module 1: Het basisdeel kent de volgende onderwerpen
Theorie van de didactiek (voorbereiden, uitvoeren en evalueren van lessen);
Gezondheidskundige en psychosociale aspecten;
Praktijk methodiek 55+, 75+ en 85+;
Bewegen & muziek;
Omgaan met groepen;
Weerbaarheid en PR en communicatie;
Afnemen van GALM-testen;
Valpreventie
Module 2: De theorie kent de volgende onderwerpen:
Senioren in beweging
Psychologische aspecten van het ouder worden
Didactisch model
De beginsituatie
Dimensies van het menselijk bewegen
Doelstellingen
Didactisch-methodisch handelen
Evaluatie
Deze module wordt online aangeboden. Je zult, aan de hand van zelfstudie en ondersteunende opdrachten, jezelf de stof eigen maken en je krijgt ondersteuning door middel van online bijeenkomsten.
Je sluit deze module af met een theorietoets in de week van 6 januari 2025.
Module 3: Verdieping in het keuzedeel Beweegleider Senioren (goed te combineren met module 4):
Module Sport- en beweegleider senior; ‘de theorie’ is voorwaardelijk voor deelname aan de module 3 & 4.
Methodiek praktijk Sport en spel
Bewegen en muziek
Methodiek praktijk Gymnastiek
Les- en leidinggeven
Projecten/trends (GALM, valpreventie, enz.)
10 stagelessen
1 examen-les
Na de positief afgeronde theorie module leer je in 9 bijeenkomsten plus 10 stage lessen, lesgeven aan kwetsbare senioren in diverse vormen van bewegen.
Module 4: Verdieping in het keuzedeel Sportleider Senioren (goed te combineren met module 3):
Module Sport- en beweegleider senior; ‘de theorie’ is voorwaardelijk voor deelname aan de module 3 & 4.
Methodiek praktijk Sport en spel
Bewegen en muziek
Methodiek praktijk Gymnastiek
Les- en leidinggeven
Projecten/trends (GALM, valpreventie, enz.)
10 stagelessen
1 examen-les
Na een positief afgeronde theorie module leer je in 9 bijeenkomsten plus 10 stage lessen, lesgeven aan fitte senioren in diverse vormen van bewegen.
Extra optie: Valpreventie ‘In Balans’:
Om deel te kunnen nemen aan de module valpreventie ‘InBalans’ moet je eerst een combinatie van module 2+3 of 2+4 positief hebben afgerond.
Deze module volgt als afsluiting van module 3 & 4 rond juni 2025.
Stage:
De stage bestaat uit 10 lessen per keuzedeel (module 3 en/of 4). In het werkveld word je begeleid door de gediplomeerde sport- en beweegleider van de groep(en) waaraan je les gaat geven. De stagebegeleider wordt gekozen in overleg met een van de coördinatoren.
Studiemateriaal en studiebelasting:
Het cursus- en stagewerkboek wordt verstrekt door Sportservice Noord-Brabant (SSNB).
Naast de opleidingsdagen bestaat de opleiding uit zelfstudie, opdrachten maken en stage (inclusief voorbereiding en verslaglegging).
Certificaat en diploma:
De opleiding wordt afgesloten met een eindopdracht. Bij succesvolle afronding van de opleiding ontvang je het certificaat Sport- en/of Beweegleider Senioren.
Praktische informatie over de opleiding:
De opleiding vindt plaats onder auspiciën van SSNB en bestaat uit 23 bijeenkomsten van 3,5 uur (bij het volgen van de gehele opleiding) verspreid over 6 maanden (geen les tijdens de schoolvakanties).
De gedetailleerde cursusdata 2024/2025 worden in oktober 2024 bekend gemaakt.
De kosten voor de opleiding bedragen € 2.350,- excl. BTW. Kosten bij één van de twee keuzeonderdelen (module 3 óf module 4): € 1.950,- excl. BTW. De In Balans scholing (extra optie) zit niet standaard in de prijs inbegrepen.
Data:
Kick-off: maandag 28 oktober 2024 14:30-18:00 uur
Module 1: Basisdeel (bestaande uit 3 lessen): Start maandag 4 november 2024 14:30-18:00 uur
Module 2: ‘De theorie’ online (zelfstudie + online bijeenkomst(en) ter ondersteuning): Start maandag 25 november 2024 14:30-18:00 uur
De ene week wordt module 3 behandeld, de week daarop module 4. Module 4 vindt dus om de week plaats vanaf 6 januari.
Extra optie: Valpreventie ‘In Balans’: n.n.t.b. Volgt meteen na afronding van module 3 en 4
Aanmelden:
Meld je aan via onderstaand aanmeldformulier. Geef bij de opmerkingen aan voor welke module(s) in het keuzedeel je wilt inschrijven.
Mocht je nog vragen hebben of je wilt meer informatie kun je contact opnemen met Marja Nieuwenhuis via m.nieuwenhuis@ssnb.nl of 06-14647469.
Direct inschrijven
Inschrijving voor Sport- en Beweegleider senioren (modulaire opleiding)