Ben jij werkzaam in de sportieve recreatie of wil je in dit werkveld aan de slag? LSR-opleidingen zijn interessant voor iedereen die werkzaam is of wil zijn bij sportverenigingen, kinderdagverblijven, sport BSO’s, animatie- en recreatieteams, de naschoolse opvang en voor buurtsportcoaches en aankomende sportleiders in het buurt- en welzijnswerk.

De opleiding biedt iedereen van 14 jaar en ouder de mogelijkheid een erkend sportdiploma te halen. Een LSR-opleiding is gericht op het aanreiken van kennis en vaardigheden waardoor je op een verantwoorde, eigentijdse en stimulerende wijze leiding kunt gaan geven aan groepen en/of individuele recreatieve sporters (kinderen, jongeren, volwassenen en senioren).

Stichting NSA, partner van SSNB, biedt de competentiegerichte opleiding LSR aan op niveau 1, 2 en 3. De opleidingen LSR zijn landelijk erkend door het ministerie van VWS, vallen binnen de Kwalificatie Structuur Sport (KSS) en worden gecontroleerd door de Academie voor Sportkader (onderdeel van NOC*NSF). Met het diploma LSR ben je bevoegd en bekwaam om leiding te geven aan recreatieve sportieve activiteiten.

Duur van de opleiding

 • De opleiding LSR-1 bestaat uit 15 contacturen en duurt gemiddeld 1 à 2 maanden.
 • De gemiddelde opleidingsduur van LSR-2 is 3 à 4 maanden met 25 contacturen.
 • Bij LSR-3 zijn er 35 contacturen, de opleiding duurt dan gemiddeld 4 tot 6 maanden. Dit is inclusief de stage waarin lessen worden gedraaid.

Kosten

Prijzen bij voldoende deelnemers:

 • Opleiding niveau 1 = € 400,-*
 • Opleiding niveau 2 = € 945,- *
 • Opleiding niveau 3 = € 1.095,- *

Door de officiële erkenning van de opleiding zijn de LSR-opleidingen vrijgesteld van btw.

Tip: veel gemeenten vinden vrijwilligerswerk en sportieve recreatie belangrijk. Informeer daarom bij jouw gemeente naar subsidiemogelijkheden voor de opleidingskosten.
*exacte prijsbepaling volgt bij bekendmaking van scholingsdata.

Meer informatie

Begin 2023 zijn de opleidingen Leider Sportieve Recreatie niveau 1, 2 en 3 opnieuw positief geauditeerd. Kijk voor meer informatie op de website van onze partner Stichting NSA.

 

 • Werkvormen

  Verandering is geen theoretisch begrip. Als procesbegeleider ben je hier dagelijks mee bezig. In de opleiding diepen we eigen ingebrachte praktijkcasussen uit. Hoe heb je het aangepakt, wat werkte wel en wat werkte niet. En welke inzichten vanuit de veranderkunde kan je gebruiken om nog succesvoller te worden. Gedurende de opleiding worden opdrachten geformuleerd die tijdens de opleidingsdagen en/of thuis worden volbracht.

  In de opleiding worden de deelnemers uitgenodigd zich open te stellen voor nieuwe inzichten, zichzelf te ontwikkelen maar ook soft skills aan te scherpen. In een afwisselend programma met theorie, rollen spelen en dialoog worden de deelnemers optimaal in hun eigen “denk en doe stand” gezet. Afsluitend houdt iedere deelnemer een presentatie over een casus/verandering in zijn dagelijkse praktijk. Deze wordt geanalyseerd (proces en eigen rol) om vervolgens met de zelf ontwikkelde verbetervoorstellen in een rollenspel ervaring op te doen.

Direct inschrijven

Direct inschrijven

Inschrijving voor Leider Sportieve Recreatie (LSR)

Kies een datum(Vereist)