Sportieve start Wereldgozers in Roosendaal

23 januari 2024

Op woensdag 17 januari 2024 vond de kick-off plaats van het Wereldgozers project in SSNB Team NB gemeente Roosendaal. Wereldgozers/Wereldmeiden is een maatjesproject waar jongeren met een vluchtelingenstatus en Nederlandse jongeren aan elkaar worden gekoppeld, om een half jaar lang één keer per week samen te sporten. Zo leren zij op een gezonde, leuke en sportieve manier over elkaar én elkaars cultuur. Het project zorgt er ook nog eens voor dat er nieuwe vriendschappen ontstaan. Hierdoor groeit het aantal sociale contacten van de jongeren.

Er zijn 14 jongeren met een vluchtelingenstatus die zich voor Wereldgozers in Roosendaal hebben opgegeven. Niet alle deelnemers konden tijdens de eerste bijeenkomst aanwezig zijn, maar dit mocht het enthousiasme en de pret niet drukken. Onze Maxime Smits, lokale projectleider binnen gemeente Roosendaal, vertelt je graag over deze fantastische eerste dag én waarom Wereldgozers een belangrijk en waardevol project is.

De eerste bijeenkomst

De jongeren werden bij binnenkomst in het Atik Stadion in Roosendaal door Maxime welkom geheten én kregen direct een T-shirt waar ze de komende weken tijdens Wereldgozers in zullen sporten en bewegen. Het was voor veel jongeren natuurlijk spannend en hierom werd ruim de tijd genomen om te wennen en elkaar alvast een beetje te leren kennen. De vijf buddy’s die de komende 20 weken met de jongeren aan de slag gaan werden geïntroduceerd en vervolgens was het tijd om aan de slag te gaan. Er werd gestart een kennismakingsspel waarbij verschillende ballen in de lucht werden gegooid om deze vervolgens weer te vangen en aan elkaar door te geven. Dit kennismakingsspel zorgde ervoor dat de jongeren voor de allereerste keer iets samendeden en tegelijkertijd alvast konden oefenen met alle verschillende namen.

 

 

De buddy’s namen het vervolgens over en verzorgden een rondleiding door het Atik stadion in Roosendaal waarbij ze tussendoor een aantal quizvragen stelden over voetbalvereniging RBC Roosendaal die in dit stadion spelen. Maxime: “Ik hoop dat de jongeren een onvergetelijke tijd hebben tijdens het project Wereldgozers en dat ze aan vriendjes en vriendinnetjes willen laten zien wat ze die middag weer hebben gedaan. Tijdens de rondleiding kwamen de jongeren aan bij het RBC Café, waar natuurlijk ook de prijzen en foto’s van spelers ook te zien zijn. Één van de deelnemers vond dit zo interessant en indrukwekkend dat hij heel graag op de foto wilde. Dat is toch tof?”

Terwijl de buddy’s met de jongeren onderweg waren, zorgde Maxime ervoor dat er Whatsappgroepen werden gemaakt zodat iedereen gedurende het project gemakkelijk met elkaar in contact kan blijven. De dag werd uiteindelijk afgesloten met een beweegspel inclusief een klein competitief element om het wat spannender te maken. Maxime: “Het plezier wat al beleefd werd tijdens deze kick-off en het samenwerken tussen de buddy’s en deelnemers was zo leuk om te zien dat ik daar zelf gelijk een glimlach van op mijn gezicht kreeg. Die energie is ook een van de redenen dat ik dit een heel gaaf project vind”.

De sportcarrousel

Deze eerste bijeenkomst was vooral gericht op het kennismaken met elkaar en zorgen dat iedereen zich prettig, welkom en veilig voelt binnen de groep. De komende 10 weken gaan de jongeren, samen met hun buddy’s, onder begeleiding van Maxime starten met de sportcarrrousel. Hierbij zullen de jongeren kennismaken met verschillende sporten waaronder basketbal, rugby, honkbal en voetbal. Maxime: “Ik kijk er het meeste naar uit om samen met de jongeren lekker te sporten en een glimlach op het gezicht te zien. Waarbij we met elkaar veel lol mogen beleven, maar er ook heel veel nieuwe sociale contacten worden gelegd”.

Ik heb heel veel zin in voetballen. Wanneer gaan we voetballen?

Abdullah, Deelnemer Wereldgozers

Na die 10 weken is er een bijeenkomst waarbij de jongeren mogen aangeven welke sport(en) ze het leukst vonden en waar ze verder mee willen oefenen. Zo worden de jongeren opnieuw verdeeld op basis van hun voorkeur. Vervolgens gaan deze jongeren met één of meerdere buddy’s tien weken lang hun favoriete sport bij een Roosendaalse sportvereniging beoefenen. Het doel? De jongeren hun plek laten vinden bij een van de prachtige verenigingen die de gemeente kent zodat ze lekker kunnen blijven sporten en bewegen en tegelijkertijd nieuwe mensen (blijven) leren kennen.

Voor iedereen wat wils

Voor de gemeente Roosendaal biedt het project Wereldgozers/Wereldmeiden heel veel mooie kansen. Maxime: “Binnen de gemeente zijn er een aantal Internationale Schakelklassen (klassen speciaal voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die net in Nederland zijn komen wonen) die we zo kunnen helpen om zowel een plek te vinden waar ze kunnen sporten als nieuwe mensen te leren kennen. Daarnaast is het zijn van buddy bij dit project interessant voor scholen omdat dit een invulling kan zijn voor de maatschappelijke diensttijd (MDT)”.

Daarnaast zien ook steeds meer sportverenigingen de prachtige kansen die Wereldgozers/Wereldmeiden kan bieden om nieuwe leden te werven. Zo zijn Boxing Company, Rugby Club Roosendaal, ZVV Kroeven en SHV Boosters bijvoorbeeld al aangesloten. Maxime: “We hopen dat steeds meer verenigingen binnen de gemeente hun bijdrage willen leveren, zo kunnen we jongeren uiteindelijk nóg meer mogelijkheden bieden om een sport te vinden die bij hen past”.

Maak kennis met de SportclubAPK

7 augustus 2023

Als gemeente kan je investeren in de Sportclub APK om zo verenigingen vitaler en duurzamer te maken. Het levert bestuurders waardevolle inzichten, tips en handige tools op. Voor de gemeente extra waardevol omdat je inzicht krijgt in de vitaliteit van jouw verenigingen en directe aanknopingspunten om het gemeentelijk sport- en beweegbeleid door te ontwikkelen. De Sportclub APK is een digitale tool en kan op licentie worden afgenomen.

Tijdens de SportclubAPK wordt de vereniging gecheckt op verschillende thema’s:

  • Professionals & vrijwilligers
  • Duurzaamheid
  • Inclusief Sporten & Bewegen

Aanvullend op de SportclubAPK biedt SSNB verdiepende werksessies aan op de verschillende thema’s onder leiding van onze experts.

Tijdens deze sessies stellen verenigingen in 2,5 uur tijd met de experts van SSNB een concreet Plan van Aanpak op.

Met deze inzichten kunnen de deelnemers vervolgens direct aan de slag om hun vereniging vitaal en duurzaam te ontwikkelen.

Op zoek naar meer informatie over de SportclubAPK en de mogelijkheden binnen jouw gemeente?

Naar de SportclubAPK

Samenwerking Uniek Sporten en Jeroen Bosch Ziekenhuis

Uniek Sporten regio Meierij werkt samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Regiocoördinator Luc van Eerd vertelt ons hier meer over.

“Samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis ondersteunen we patiënten in hun streven naar een gezondere leefstijl om zo hun gezondheidswelzijn te bevorderen.” Dit doen ze onder meer via het Samen Gezond Spreekuur: hier vindt een brede anamnese plaats met een verpleegkundige uit het JBZ en/of een preventiewerker van de GGD en/of leefstijlcoach en/of buurtsportcoach Uniek Sporten.

Hoe gaan we te werk?

Met de patiënt wordt gekeken waar de mogelijkheden liggen op het gebied van o.a. gezonde voeding, lichaamsbeweging, nachtrust, stressreductie en vitaliteit. Vervolgens wordt samen met de patiënt een Plan van Aanpak gemaakt waarin de vervolg stappen worden afgesproken. In het traject volgt na 3 weken een belafspraak voor monitoring en coaching moment. Na 3 maanden volgt een eindevaluatie voor monitoring of men een gezondere leefstijl is gaan omarmen in het dagelijks leven.

Ook worden er studenten van de HBO opleiding Sportkunde ingezet om patiënten die zijn opgenomen laagdrempelig in beweging te brengen via Beweegcafés. Met de revalidatieafdeling (Tolbrug) wordt nauw samengewerkt om revalidanten na revalidatie blijvend in beweging te houden. De werkgroep revalidatie, sport en bewegen, waar Uniek Sporten ’s-Hertogenbosch ook in is vertegenwoordigd, komt 4 keer per jaar bij elkaar voor afstemming, kennisdeling en bespreken van de voortgang van onze plannen.

Wat is het voordeel van deze samenwerking?

Het voordeel is de bundeling van kennis en netwerk. “Het ziekenhuis is ermee geholpen dat wij patiënten kunnen doorverwijzen naar lokaal beweegaanbod en/of ondersteuning van de buurtsportcoach.” Het aspect bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. De kennis over bewegen in relatie tot de aandoening of beperking ligt bij Uniek Sporten. De kennis van de patiënt en daaraan verbonden gezondheids- of leefstijlproblematiek ligt bij JBZ, GGD en de leefstijlcoaches. Bundeling van kennis draagt bij aan het efficiënt en kwalitatief goed helpen van de patiënt bij een leefstijl (en beweeg-) gerelateerd vraagstuk.

Waar zijn ze nog meer mee bezig?

Het Samen Gezond Spreekuur wordt nu doorontwikkeld tot een leefstijlloket waar ook huisartsen patiënten naar kunnen doorverwijzen. De samenwerking tussen Uniek Sporten en de huisartsengroepen ligt er. Voor patiënten die zelf goed de weg weten te vinden is de website www.goedgezond.nl opgetuigd. En meer informatie over bewegen tijdens en na de beweegopname heeft het ziekenhuis ook hier online gezet.

Meer over Uniek Sporten