De impact van Wereldgozers MDT in Roosendaal

4 juli 2024

Begin 2024 startte in SSNB Team NB gemeente Roosendaal het project Wereldgozers MDT. 14 jongeren met een vluchtelingenstatus hebben aan dit mooie project mee gedaan en werden tijdens het project gekoppeld aan Nederlandse jongeren, hun buddy’s. Vervolgens zijn zij samen met hun buddy’s een half jaar lang één keer per week samen gaan sporten. De insteek van Wereldmeiden – Wereldgozers MDT? Op een gezonde, leuke en sportieve manier elkaar én elkaars cultuur leren kennen en nieuwe sociale contacten opdoen.

SSNB coördineert in Noord-Brabant Wereldmeiden – Wereldgozers MDT, één van de projecten binnen Maatschappelijke Diensttijd.

We blikken samen met Hugo, één van de buddy’s, én Maxime Smits, lokale projectleider binnen gemeente Roosendaal, terug op deze ronde van Wereldgozers MDT, kijken natuurlijk vooruit naar de toekomst én hebben het over het belang van Maatschappelijke Diensttijd in het algemeen.

Van de eerste bijeenkomst tot nu

De afgelopen zes maanden is er flink wat veranderd. Waar de jongeren aan het begin nog af en toe de kat uit de boom keken, is dat nu compleet anders. Veel van de veertien jongeren zijn uit hun schulp gekropen, hebben nieuwe mensen leren kennen én hebben een nieuwe plek gevonden waar ze zich prettig voelen.

De eerste tien weken van het project waren dan ook met name gericht op kennismaken met elkaar en zorgen dat de jongeren zich op hun gemak voelden binnen de groep. Daarnaast gingen de jongens samen met hun buddy’s een sportcarrousel in om verschillende sporten binnen de gemeente Roosendaal uit te proberen. Er werd onder andere gerugbyd, gevoetbald, gebasketbald en gehonkbald. Na de eerste tien weken konden de jongeren aangeven welke sport ze het allerleukst vonden om te beoefenen. In de tien weken daarna gingen de jongeren vervolgens, samen met hun buddy, op vaste momenten sporten bij de vereniging van hun favoriete sport.

Het levert ook de buddy’s veel op. Hugo was één van de buddy’s en heeft het project als zeer positief ervaren: “Ik vond twee dingen het allerleukst: de uitdaging met de taalbarrière én het spelen van verschillende spellen omdat daar het fanatisme van iedereen naar boven kwam. Het was aan het begin dus zeker even wennen om elkaar beter te leren kennen, mede omdat ze nog maar gebrekkig Nederlands spreken, maar uiteindelijk heb ik er heel veel van geleerd”.

Natuurlijk is het wennen en zoeken, want er is niet alleen sprake van een kleine taalbarrière. Er is ook sprake van een cultuurverschil, maar ook daar leren ze veel van elkaar. Maxime “Ik vond de communicatie met de jongens goed gaan, ondanks dat ze niet altijd hun afspraken nakwamen. Dat heeft mogelijk ook te maken met het cultuurverschil én de leeftijd van de jongeren. Ze waren dan ook niet altijd even gemakkelijk te begeleiden. Maar het plezier van de jongens maakte vervolgens ook gelijk weer heel veel goed”.

Dat we de jongens een glimlach van oor tot oor kunnen bezorgen, dat vind ik zoiets moois

Maxime Smits, Lokale projectleider gemeente Roosendaal

Een project vol impact

Wereldmeiden – Wereldgozers kent grote impact, zowel op sportief als sociaal vlak. Maxime: “We merken iedere week meer dat dit project écht impact heeft. De jongeren leren elkaar en elkaars cultuur beter kennen én staan er zo bijvoorbeeld (vaker) bij stil welke dingen de jongeren met vluchtelingenstatus allemaal hebben meegemaakt of uit welke thuissituatie zij komen”. De laagdrempeligheid van het hele project zit hem in de sport, want dat is universeel. “Door die sportieve activiteiten merken we dat het voor de jongeren met vluchtelingenstatus steeds gemakkelijker gaat om hun plekje te vinden in onze samenleving. In Roosendaal vinden we daarnaast ook nog eens gelijk de goede verbinding met de verenigingen”, aldus Maxime.

Een najaar vol Wereldmeiden – Wereldgozers MDT

Maxime: “We startten in september met 2 rondes, en draaien dan zowel een ronde Wereldmeiden als een ronde Wereldgozers. Wat we van de afgelopen ronde hebben geleerd is dat we vanaf het najaar de sporten in de sportcarrousel sneller en meer afwisselen. Het bezoek aan de verenigingen komt dan pas in de laatste vijf weken aan bod”.

Daarnaast gaan ze er in Roosendaal op inzetten om het project te laten draaien in alle Internationale Schakelklassen (ISK) in Roosendaal, dat komt neer op 8 klassen vol jongeren die via dit project zich meer thuis gaan voelen in Roosendaal én nieuwe mensen leren kennen.

De toekomst van Maatschappelijke Diensttijd

Door de plannen van het nieuwe kabinet staat Maatschappelijke Diensttijd onder druk. En dat is zonde. Want Maatschappelijke Diensttijd brengt zoveel (meer). In de aflevering van EenVandaag op 17 juni 2024 (item begint vanaf minuut 18) sprak Maxime al over de impact en waarde die Wereldmeiden – Wereldgozers MDT, één van de projecten binnen Maatschappelijke Diensttijd, heeft op jongeren en waarom het zo belangrijk is dat projecten als deze blijven draaien. Maxime: “Ik ben trots dat we dit in Roosendaal zo hebben neergezet. Dat we de jongens een glimlach van oor tot oor kunnen bezorgen, dat vind ik zoiets moois”.

Succesvolle eerste ronde Wereldmeiden MDT in Eindhoven

30 april 2024

De afgelopen maanden heeft in Gemeente Eindhoven de eerste ronde van het project Wereldmeiden MDT gedraaid. Wereldmeiden-Wereldgozers MDT is een maatjesproject waar jongeren met een vluchtelingenstatus en Nederlandse jongeren aan elkaar worden gekoppeld, om in een periode van 2 keer 10 weken wekelijks samen te sporten. Zo leren zij op een gezonde, leuke en sportieve manier over elkaar én elkaars cultuur.

Vandaag blikken we, samen met lokale projectleider in gemeente Eindhoven Imke Marks, terug op dit succesvolle en impactvolle project én kijken we vooruit naar de plannen voor de (nabije) toekomst.

Imke over haal rol

Maar eerst kort iets over de rol van de lokale projectleider. Als lokale projectleider zorgt Imke ervoor dat alles binnen de gemeente Eindhoven soepel verloopt. Ze is bijvoorbeeld dé schakel in het contact tussen SSNB en de gemeente Eindhoven, onderhoudt contacten met de verschillende sportaanbieders en schakelt met scholen. Daarnaast zorgt Imke ervoor dat alle activiteiten goed georganiseerd zijn en dat bij die activiteiten vervolgens voldoende ruimte en materialen aanwezig zijn. Én ze is natuurlijk aanwezig wanneer de jongeren in de sportcarrousel een nieuwe sport aan het uitproberen zijn. Maar voor al die inspanningen, krijgt ze vervolgens heel veel energie vanuit de jongeren terug: “Ik kan niet anders zeggen dan dat ik steeds energie krijg als ik zie hoe enthousiast de jongeren meedoen aan alle verschillende lessen. Dat die jongeren bijna niet kunnen wachten tot dat ze weer mogen gaan sporten”.

En ook voor de jongeren levert het project heel veel op. Een van de docenten omschreef het als volgt: “Het is voor de jongeren een hele ervaring. En dan hebben we het niet alleen over de kennismaking met de diverse sporten. Er wordt veel zelfredzaamheid van de deelnemers gevraagd. Denk aan het contact leggen met de Nederlandse meiden, het wennen aan het cultuurverschil en het ontdekken van verschillende sporten en het Nederlandse verenigingsleven. Dat vraagt natuurlijk iets van de meiden.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik steeds energie krijg als ik zie hoe enthousiast de jongeren meedoen aan alle verschillende lessen.

Imke Marks, Lokale projectleider gemeente Eindhoven

Wennen aan elkaar en een plekje vinden

Binnen de gemeente Eindhoven hebben van september 2023 tot en met maart 2024 18 meiden met een vluchtelingenstatus samen met hun buddy’s dus verschillende sporten (op verschillende verenigingen) uitgeprobeerd. En ook deze ronde van het project zorgde ervoor dat een aantal jongeren hun plek om te blijven sporten en/of bewegen hebben gevonden: vijf deelneemsters willen mogelijk bij een vereniging blijven sporten, 1 deelneemster is gaan kickboksen (met een bijdrage vanuit het Volwassenenfonds Sport & Cultuur) én een andere deelneemster heeft interesse in taekwondo. Imke:  “Ik denk dat we bij de meiden het zaadje hebben geplant: ze weten dat er heel veel verschillende sportverenigingen bestaan binnen de gemeente. Sommigen vonden al snel hun weg en plaats, bijvoorbeeld diegene die is gaan kickboksen, en bij sommigen moeten we nog een beetje geduld hebben. Wie weet vinden zij pas over een jaar een plekje om te gaan sporten, wie weet al eerder”.

Ondanks het (sportieve) succes van het project, zijn er ook verschillende leerpunten die worden meegenomen richting de nieuwe ronde van Wereldmeiden en/of Wereldgozers die vanaf najaar 2024 start(en). Imke: “We merkten bijvoorbeeld op dat sommige meiden toch iets langer de tijd nodig hadden om even te wennen aan de buddy’s, en andersom. Dit had bijvoorbeeld te maken met de kennis van de taal van de deelneemster. We hadden van tevoren niet ingeschat dat het wennen aan elkaar (buddy’s en deelneemsters) zo lang duurde als dat het nu deed. Die informatie nemen we voor de volgende keer mee”.

Wereldmeiden-Wereldgozers MDT door Noord-Brabant

De planning van Imke is om na de zomer te starten met een derde ronde Wereldgozers en vervolgens met gemeente Eindhoven te kijken naar de mogelijkheden van een nieuwe ronde Wereldmeiden. Het project Wereldmeiden-Wereldgozers MDT draait op dit moment in 3 gemeenten, namelijk Roosendaal, Eindhoven en Land van Cuijk (start v.a. september 2024). In dit eerdere artikel keken we bijvoorbeeld al terug op de sportieve start van Wereldgozers in Roosendaal.

Rian Spaan, projectmedewerker inclusief Bewegen en provinciale projectcoördinator Wereldmeiden-Wereldgozers MDT, is blij dat het project in alle gemeenten haar vruchten afwerpt. Rian: “Het is leuk om te zien dat de deelneemsters zo enthousiast zijn en er zo blij van worden. Het is fijn dat dit project er zo aan kan bijdragen dat ze leuke contacten leggen met elkaar en nieuwe vriendschappen sluiten. Dat er ook nog meiden hun weg hebben gevonden naar structureel sportaanbod, is helemaal top! Ik ben heel blij dat het zo goed loopt in de gemeente Eindhoven!

Sportieve start Wereldgozers MDT in Roosendaal

23 januari 2024

Op woensdag 17 januari 2024 vond de kick-off plaats van het Wereldgozers project in SSNB Team NB gemeente Roosendaal. Wereldgozers/Wereldmeiden is een maatjesproject waar jongeren met een vluchtelingenstatus en Nederlandse jongeren aan elkaar worden gekoppeld, om een half jaar lang één keer per week samen te sporten. Zo leren zij op een gezonde, leuke en sportieve manier over elkaar én elkaars cultuur. Het project zorgt er ook nog eens voor dat er nieuwe vriendschappen ontstaan. Hierdoor groeit het aantal sociale contacten van de jongeren.

Er zijn 14 jongeren met een vluchtelingenstatus die zich voor Wereldgozers in Roosendaal hebben opgegeven. Niet alle deelnemers konden tijdens de eerste bijeenkomst aanwezig zijn, maar dit mocht het enthousiasme en de pret niet drukken. Onze Maxime Smits, lokale projectleider binnen gemeente Roosendaal, vertelt je graag over deze fantastische eerste dag én waarom Wereldgozers een belangrijk en waardevol project is.

De eerste bijeenkomst

De jongeren werden bij binnenkomst in het Atik Stadion in Roosendaal door Maxime welkom geheten én kregen direct een T-shirt waar ze de komende weken tijdens Wereldgozers in zullen sporten en bewegen. Het was voor veel jongeren natuurlijk spannend en hierom werd ruim de tijd genomen om te wennen en elkaar alvast een beetje te leren kennen. De vijf buddy’s die de komende 20 weken met de jongeren aan de slag gaan werden geïntroduceerd en vervolgens was het tijd om aan de slag te gaan. Er werd gestart een kennismakingsspel waarbij verschillende ballen in de lucht werden gegooid om deze vervolgens weer te vangen en aan elkaar door te geven. Dit kennismakingsspel zorgde ervoor dat de jongeren voor de allereerste keer iets samendeden en tegelijkertijd alvast konden oefenen met alle verschillende namen.

 

 

De buddy’s namen het vervolgens over en verzorgden een rondleiding door het Atik stadion in Roosendaal waarbij ze tussendoor een aantal quizvragen stelden over voetbalvereniging RBC Roosendaal die in dit stadion spelen. Maxime: “Ik hoop dat de jongeren een onvergetelijke tijd hebben tijdens het project Wereldgozers en dat ze aan vriendjes en vriendinnetjes willen laten zien wat ze die middag weer hebben gedaan. Tijdens de rondleiding kwamen de jongeren aan bij het RBC Café, waar natuurlijk ook de prijzen en foto’s van spelers ook te zien zijn. Één van de deelnemers vond dit zo interessant en indrukwekkend dat hij heel graag op de foto wilde. Dat is toch tof?”

Terwijl de buddy’s met de jongeren onderweg waren, zorgde Maxime ervoor dat er Whatsappgroepen werden gemaakt zodat iedereen gedurende het project gemakkelijk met elkaar in contact kan blijven. De dag werd uiteindelijk afgesloten met een beweegspel inclusief een klein competitief element om het wat spannender te maken. Maxime: “Het plezier wat al beleefd werd tijdens deze kick-off en het samenwerken tussen de buddy’s en deelnemers was zo leuk om te zien dat ik daar zelf gelijk een glimlach van op mijn gezicht kreeg. Die energie is ook een van de redenen dat ik dit een heel gaaf project vind”.

De sportcarrousel

Deze eerste bijeenkomst was vooral gericht op het kennismaken met elkaar en zorgen dat iedereen zich prettig, welkom en veilig voelt binnen de groep. De komende 10 weken gaan de jongeren, samen met hun buddy’s, onder begeleiding van Maxime starten met de sportcarrrousel. Hierbij zullen de jongeren kennismaken met verschillende sporten waaronder basketbal, rugby, honkbal en voetbal. Maxime: “Ik kijk er het meeste naar uit om samen met de jongeren lekker te sporten en een glimlach op het gezicht te zien. Waarbij we met elkaar veel lol mogen beleven, maar er ook heel veel nieuwe sociale contacten worden gelegd”.

Ik heb heel veel zin in voetballen. Wanneer gaan we voetballen?

Abdullah, Deelnemer Wereldgozers

Na die 10 weken is er een bijeenkomst waarbij de jongeren mogen aangeven welke sport(en) ze het leukst vonden en waar ze verder mee willen oefenen. Zo worden de jongeren opnieuw verdeeld op basis van hun voorkeur. Vervolgens gaan deze jongeren met één of meerdere buddy’s tien weken lang hun favoriete sport bij een Roosendaalse sportvereniging beoefenen. Het doel? De jongeren hun plek laten vinden bij een van de prachtige verenigingen die de gemeente kent zodat ze lekker kunnen blijven sporten en bewegen en tegelijkertijd nieuwe mensen (blijven) leren kennen.

Voor iedereen wat wils

Voor de gemeente Roosendaal biedt het project Wereldgozers/Wereldmeiden heel veel mooie kansen. Maxime: “Binnen de gemeente zijn er een aantal Internationale Schakelklassen (klassen speciaal voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die net in Nederland zijn komen wonen) die we zo kunnen helpen om zowel een plek te vinden waar ze kunnen sporten als nieuwe mensen te leren kennen. Daarnaast is het zijn van buddy bij dit project interessant voor scholen omdat dit een invulling kan zijn voor de maatschappelijke diensttijd (MDT)”.

Daarnaast zien ook steeds meer sportverenigingen de prachtige kansen die Wereldgozers/Wereldmeiden kan bieden om nieuwe leden te werven. Zo zijn Boxing Company, Rugby Club Roosendaal, ZVV Kroeven en SHV Boosters bijvoorbeeld al aangesloten. Maxime: “We hopen dat steeds meer verenigingen binnen de gemeente hun bijdrage willen leveren, zo kunnen we jongeren uiteindelijk nóg meer mogelijkheden bieden om een sport te vinden die bij hen past”.

Succesvolle jaaropening tijdens de SSNB Tweedaagse!

18 januari 2024

Deze week begonnen we de week niet op onze gebruikelijke werkplekken want de SSNB Tweedaagse stond op de agenda. Tijdens deze Tweedaagse, die plaatsvond bij Gasthoeve Het Oude Nest in Haghorst, stonden verschillende activiteiten op het programma. Een mooiere start van ons 45 jarig jubileum hadden we ons niet kunnen wensen!

Van het bespreken van kansen in de markt tot het verdiepen in de verschillende doelgroepen binnen de SportclubAPK of het brainstormen met elkaar over vraagstukken die bij eenieder door het hoofd spoken. Tijdens deze Tweedaagse passeerden heel veel onderwerpen de revue, maar er was ook meer dan voldoende tijd voor sportieve en fanatieke activiteiten.

Naast de inhoudelijke uitdagingen, werden de collega’s namelijk ook onderling door elkaar uitgedaagd voor een potje tafeltennis, biljart, darten of Perudo. En natuurlijk was er tijdens die potjes geen gebrek aan fanatisme. Daarnaast nodigde onze eigen Sanne de collega’s uit voor een sportieve yogasessie om de dag te starten én werd de omgeving Haghorst verkend tijdens een stevige wandeling.

Tijdens deze Tweedaagse was er dus zowel ruimte voor inhoudelijke vraagstukken en discussies, maar was er ook voldoende ruimte voor ontspanning en teambuilding. Met een zak vol nieuwe ideeën, frisse energie en heel veel motivatie en inzichten sloten wij op dinsdag de dag af. We kijken vooruit op een sportief en gezond 2024 waarin we vol enthousiasme aan de slag gaan met alle ideeën en wensen die op tafel zijn gekomen.

In gesprek met... Flor van Ham | Buurtsportcoach Gemeente Roosendaal

19 oktober 2023

De krantenkoppen liegen er niet om: Nederland is aan het vergrijzen en de druk op de zorg blijft groot. Om de druk op de zorg te verlagen, moeten we er gezamenlijk voor zorgen dat senioren zo gezond en vitaal mogelijk ouder worden. Sport en bewegen speelt hierin een vitale rol. Niet alleen vanwege de fysieke voordelen die de senioren hiervan ervaren, maar zeker ook voor het tegengaan van eenzaamheid, het krijgen van zelfvertrouwen en het onderhouden van sociale contacten. Gelukkig zien niet alleen wij het belang van sport en bewegen voor senioren, want ook vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en de Brede SPUK komt er de komende jaren (nog) meer focus op de doelgroep senioren o.a. via de ketenaanpak Valpreventie.

Wij spraken met Flor van Ham, Buurtsportcoach binnen SSNB Team NB gemeente Roosendaal, over de pilot Valpreventie die zij recentelijk in de wijk Kalsdonk in Roosendaal organiseerden. Flor werkt sinds 2011 als Buurtsportcoach binnen de gemeente Roosendaal en houdt zich voornamelijk bezig met wijkgericht werken. Binnen de doelgroep senioren probeert Flor de drempel om te bewegen te verlagen door het aanbieden van sport- en beweegactiviteiten in een veilige omgeving. Ongeveer een jaar geleden zag hij binnen de wijk Kalsdonk kansen voor valpreventie. Snel daarna begon het organiseren van de (succesvolle) pilot.

Samenwerkingen zijn essentieel voor succes

Een jaar geleden werd via de Stamtafel Roosendaal in de wijk Kalsdonk de behoefte opgevangen om iets met valpreventie te gaan doen. De Stamtafel Roosendaal is een plek voor inwoners om nieuwe mensen te leren kennen, samen te komen of deel te nemen aan leuke sportieve- en culturele activiteiten. Bij een aantal senioren dat deelneemt aan de stamtafel werd namelijk o.a. door Flor geconstateerd dat zij baat zouden kunnen hebben bij valpreventie. “Ik zag dat een aantal van de senioren moeite had met balans houden. Zij zouden dus mogelijk in aanmerking komen voor de interventie valpreventie”, aldus Flor.

Om de pilot te organiseren, werd samenwerking gezocht met andere partners in de wijk, waarbij Flor aangeeft dat Wij Zijn Traverse en de fysiotherapeut als sleutelpartners worden gezien. “Partners als Wij Zijn Traverse en de fysiotherapeut zijn voor ons heel erg belangrijk omdat zij de weg kennen naar de senioren die wij op dit moment zelf nog niet bereiken óf de weg naar ons nog niet kennen.” Door middel van deze samenwerkingen ontstond er snel een groep senioren die aan de pilot wilde deelnemen.

De inrichting van de pilot Valpreventie

Deze eerste pilot werd vooral gebruikt om te ontdekken hoe een cursus valpreventie daadwerkelijk in de praktijk wordt georganiseerd. Daarnaast werd gepeild waar de senioren tijdens de cursus behoefte aan hebben en welke partners dienen aan te schuiven om te zorgen dat de senioren aan het eind van de cursus met voldoende handvatten naar huis gaan. Deze eerste pilot bestond daarom nog niet uit de beoogde 10 bijeenkomsten, maar werd gestart met een zestal bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten werd Flor ondersteund door Sportkunde studenten vanuit Fontys Hogescholen. Flor legt uit hoe deze bijeenkomsten waren opgebouwd:

“Tijdens de eerste bijeenkomst voerden we een 0-meting uit, zo kwamen we erachter waar de senioren op dat moment stonden en hoe hoog hun valrisico was. We gebruikten deze data om de oefeningen binnen de groep vervolgens op de individuen te differentiëren. Vervolgens zijn we iedere week een uurtje met elkaar aan de slag gegaan en zag je iedere week het zelfvertrouwen bij de senioren groeien. Aan het einde van de interventie voerden we nog een eindmeting uit. De senioren kregen verschillende tips om na de interventie thuis en in het dagelijks leven mee aan de slag te gaan zodat de voortgang behouden blijft.”

Ik ben er daarnaast heel trots op dat we senioren uit heel veel verschillende groepen samen hebben weten te brengen en die nu met elkaar leuke dingen doen!

Flor van Ham, SSNB Team NB gemeente Roosendaal

De cursus draait om meer dan alleen bewegen

Tijdens de cursus gaat het écht niet alleen over valpreventie. Flor: “Het gaat ook over een gezonde leefstijl, denk bijvoorbeeld aan voeding, maar ook over de inrichting van het huis. Kijk bijvoorbeeld naar tapijten: wanneer je jouw voeten niet hoog genoeg optilt, kun je zomaar struikelen.” Daarnaast is volgens Flor de cursus Valpreventie niet alleen belangrijk om aan de vitaliteit van senioren te werken. “Het samen doen, samen bewegen en samen zijn is voor deze groep ontzettend belangrijk. Niet alleen die paar keer bij de cursus, maar eigenlijk structureel.” Mede hierom wordt er na afronding van de cursus een wekelijks beweegmoment aangeboden. Op deze manier kunnen Flor en zijn collega’s de fysieke voortgang van de senioren in de gaten blijven houden én hebben de senioren een extra moment in de week waarop ze gezellig samen zijn.

In de wijk Kalsdonk zijn ze nu druk bezig om in het najaar de tweede cursus Valpreventie te organiseren. De grote wens is om het in de nabije toekomst ook in de andere wijken in Roosendaal op deze manier te gaan organiseren waardoor over vijf jaar in Roosendaal meer mensen bewegen en een gezondere levensstijl hebben.

De trots overheerst

Ondanks zijn zestig jaar, spat het enthousiasme en de jeugdige energie nog steeds van Flor af. De glimlach wordt nóg groter wanneer je hem vraagt waar hij nou na al die jaren het meest trots op is: “Ik ben op twee dingen het meest trots. Allereerst werk ik al 22 jaar in deze wijk en in al die jaren heb ik zo’n fijne collega’s om mij heen met wie ik samen fantastisch aanbod in de wijk creëer. Ik ben er daarnaast heel trots op dat we senioren uit heel veel verschillende groepen samen hebben weten te brengen en die nu met elkaar leuke dingen doen! We zijn nu bijvoorbeeld ook met Wij Zijn Traverse druk bezig met de aanleg van een jeu-de-boules baan naast een verzorgingstehuis zodat senioren daar ook gemakkelijker bij elkaar kunnen komen!”

Draag jij ook je steentje bij aan gezonde en vitale senioren?

SSNB vindt het belangrijk dat senioren zo lang mogelijk vitaal en zelfstandig blijven. Goed beweegaanbod voor deze groep is daarom essentieel. Maar waar aan de ene kant de vraag naar goed beweegaanbod voor senioren groeit, merken we aan de andere kant dat er al jaren een tekort is aan gekwalificeerde professionals om dit beweegaanbod te kunnen organiseren.

Gelukkig kunnen ‘wij van sport’ er samen voor zorgen dat we de senioren in beweging krijgen en houden. Via de SSNB Academy kun je je namelijk aanmelden voor de opleiding Sport- en Beweegleider Senioren. Deze opleiding is bedoeld voor sportprofessionals die beweeglessen (gaan) verzorgen voor senioren. Meer informatie over de opleiding vind je hier.

Daarnaast ondersteunen we gemeenten bij het goed implementeren van de ketenaanpak Valpreventie in het kader van GALA/Brede SPUK; we voegen daar “onze kop en staart” aan toe, gebaseerd op een gedegen visie op gezond ouder worden passend bij de wijk of gemeente en duurzaam bewegen na afloop van de interventie.